Ironman 70.3 Mallorca was afgelopen weekend een prachtige wedstrijd met een heerlijke strijd in het profveld en tegelijkertijd duizenden Age Groupers aan de start, maar wel opvallend was het bijzonder hoge ‘no-show’ gehalte. Met andere woorden: héél veel atleten stonden wel ingeschreven voor de race, maar zijn niet komen opdagen en deden uiteindelijk dus helemaal niet mee.

Ongeveer 3800 deelnemers voor de wedstrijd op het Spaanse eiland: dat is waar Ironman mee koketteerde en iets dat bijvoorbeeld ook speaker Paul Kaye na afloop op zijn socials zette. Opvallend detail echter is dat er ‘slechts’ 3000 man (schatting, red.) van start ging. Nog steeds een ontzettend mooi aantal natuurlijk, maar dat betekent tegelijkertijd dat tussen de 20 en 25 procent van de atleten uiteindelijk niet van start is gegaan bij de wedstrijd. Gezien het hoge inschrijftarief voor de race, is dat hoge percentage bijzonder opvallend.

Kaye wordt er op zijn socials naar gevraagd – door meerdere mensen – en geeft ook antwoord op het fenomeen. “Ik denk dat het een wereldwijde trend is bij populaire races die snel zijn uitverkocht. Voor veel mensen die inschrijven, verandert er veel in het leven tussen het moment van inschrijven en het moment van race-deelname. Werk, familie, andere verantwoordelijkheden, blessures, etc.”

Navraag bij andere grote races die snel zijn uitverkocht, levert echter een ander beeld op. Organisatoren geven aan dat de ‘no-show’ bij hun wedstrijden bij lange na niet zo hoog liggen.