Het is even opmerkelijk als vervelend nieuws: de Marathon Breda, een eenmalig event dat aankomende zondag zou plaatsvinden, is op het laatste moment afgelast. Volgens de gemeente zou de organisatie het verkeersplan niet op orde hebben en daarom is er last-minute besloten geen vergunning voor het evenement af te geven. “De veiligheid van de hardlopers kon niet worden gegarandeerd”, aldus de gemeente in een reactie.

Volgens de organisatie, die verder niet bereikbaar was voor een reactie maar wel een statement online plaatste, kwam het niet verlenen van de vergunning als ‘donderslag bij heldere hemel’. Volgens de gemeente ligt dat echter anders en was de organisatie al weken op de hoogte van de problemen met het verkeersplan en is er veel te weinig gedaan om die problemen op te lossen. Dat heeft nu tot gevolg dat de vergunning definitief niet wordt verstrekt en het evenement dus geen doorgang vindt.

Tegenover Omroep Brabant laat Paul Depla, de Bredase burgemeester, weten geen keuze te hebben gehad. “In de plannen die aangeleverd zijn voor dit event zijn er teveel risico’s voor de veiligheid van zowel de lopers, de vrijwilligers, de bezoekers als het verkeer. De negatieve adviezen hierop van onder anderen de politie kan ik gewoonweg niet naast me neerleggen.” Daarnaast noemt Depla het een ‘pijnlijk besluit’. “Maar als burgemeester moet ik kijken naar de feiten. Het is heel spijtig voor de organisatie en de lopers. Maar de veiligheid van mensen gaat voor alles.“

Aan de Marathon Breda, die vorig jaar werd aangekondigd en slechts één keer zou plaatsvinden, zouden zo’n duizend lopers meedoen.