Erik-Simon Strijk behaalde zondagochtend (Nederlandse tijd, red.) een nette vierde plaats tijdens de eerste editie van Challenge Anhui, China. 8:36:08 uur had Strijk nodig voor de 3800 meter zwemmen, 180 fietsen en marathon lopen door de schilderachtige omgeving. Daarmee finishte hij ruim 27 minuten achter de Australische Levi Maxwell, die de wedstrijd met een eindtijd van 8:08:41 won. Maxwell trok de winst pas in het laatste deel van de marathon naar zich toe en behaalde met ruim acht minuten verschil tot de tweede, de beduidend snelste looptijd (2:45:33). Het zilver ging naar de eveneens Australische Steven McKenna (+8:46), die samen met Maxwell sterk naar voren liep tijdens de marathon. De Engelse Thomas Davis, die lange tijd op kop lag, moest uiteindelijk genoegen nemen met een derde plaats (+9:14).

In het water liet Thomas Davis zijn sterkste onderdeel zien. Met een tijd van 43:38 was hij de beduidend snelste zwemmer en duurde het dan ook bijna twee minuten voor McKenna als tweede volgde. De achtervolgende groep – bestaande uit vijf man, met daarin ook Strijk – klom met bijna vijf minuten achterstand tot de kop aan wal.

(tekst gaat verder onder foto)

Strijk op kop in de achtervolgende groep. (Foto: Twitter)

Over het glooiende fietsparcours wist Davis de achtervolging op achterstand te houden en zijn voorsprong zelfs verder uit te bouwen. Zo wisselde hij na 180 kilometer nog altijd aan de leiding. Eerstvolgende daarachter was Maxwell, zijn 4:33 minuut achterstand na het zwemmen was na het fietsen opgelopen tot 5:51. Met de vierde beste fietstijd van de dag (4:35:22) hing Strijk ook als vierde zijn fiets terug in de rekken om zich op te maken voor de afsluitende marathon.

(tekst gaat verder onder foto)

Strijk tijdens de marathon. (Foto: Twitter)

Tijdens de marathon door het centrum van Anhui verloor Strijk veel tijd op de koploper, Maxwell. Zijn vierde plaats wist hij echter netjes vast te houden en de vijfde man – de Australische Courtney Ogden – die na het fietsen nog slechts een halve minuut achter Strijk zat, kwam dan ook niet in zijn buurt. Voorin bleef de battle om het podium spannend, aangezien de eerste drie mannen vanaf kilometer dertig binnen vijf minuten van elkaar verwijderd liepen. Davis zakte halverwege de marathon terug, terwijl Maxwell and McKenna juist sterk op kwamen zetten. Zo was het na dertig kilometer niet langer de Engelsman aan de leiding, maar Maxwell met McKenna daarachter. Uiteindelijk zegevierde Maxwell onder de finishboog in Anhui. McKenna pakte de tweede plaats, Davis de derde en Strijk viel net buiten het podium met een vierde plek.

Beelden van deze nieuwe race in China, waar atleten de afgelopen dagen als helden werden onthaald: 

Challenge Anhui Power on!!Challenge Family Challenge Asia-Pacific

Geplaatst door Challenge Anhui op Zaterdag 19 oktober 2019