Quinty Schoens pakte zaterdagmiddag een prachtige vierde plaats tijdens de European Cup in Funchal, Portugal. Eerder deze week vertelde zij ons al te doelen op een top tien klassering: ,,Met minder ben ik niet tevreden; als er een elf staat zeker niet”, grapte Schoens toen nog met serieuze ondertoon. Gelukkig verscheen er gisteren zeker geen elf achter Schoens’ naam en zo blikt de atlete dan ook vol tevredenheid terug op de race. ,,Ik ben super tevreden. Deze vierde plaats voelt eigenlijk als een podiumplek.” Toch kwam een top vijf finish wel als verrassing vertelt Schoens: ,,Vanaf woensdag voelde ik mij echt heel slecht. Verkouden, keelpijn, moe en voor mijn gevoel totaal niet goed genoeg voor deze race. In de dagen voor de race heb ik er alles aan proberen te doen om zo fit en uitgerust mogelijk aan de start te staan. Vrijdag voelde ik mij echt verbeteren en wist ik dat ik gelukkig aan de goede kant van de streep zat.”

Meteen los 
Zaterdagmiddag was het zo ver en dook Schoens met 32 andere atleten de zee in. ,,Het water was flink ‘choppy’, maar ik had een super start en was meteen los. Tot de derde boei heb ik volledig los op kop gezwommen. De laatste 250 meter ben ik samen met drie anderen op de eerste rij blijven zwemmen om geruststellend en zonder al teveel moeite als derde uit het water te komen.” Schoens – die eerder deze week al verklaarde op het moment zeer tevreden te zijn over haar zwemmen – genoot van haar koppositie: ,,Dat geeft de burger altijd moed!”

(tekst gaat verder onder foto)

Het onrustige water tijdens het zwemmen. (Foto: Aangeleverd)

‘Iedereen op de grill leggen’
Op de fiets zette ze deze leidende rol voort: ,,Ik heb meteen doorgetrokken op de fiets om alles op een lint te zetten en uit te dunnen.” Daarin slaagde Schoens overtuigend: ,,Toen ik midden op de klim omkeek, zag ik wonderbaarlijk genoeg dat ik helemaal alleen zat en besloot ik gecontroleerd door te rijden naar de tweede klim. Tot het begin van de tweede fietsronde ben ik vijftien seconden vooruit gereden om alles te testen. Daarna heb ik besloten mij terug te laten zakken en pas in de laatste klim echt aan te vallen en iedereen op de grill te leggen.” Dat alles om met een zo groot mogelijke marge aan het lopen te beginnen: ,,Ik heb iedere klim geprobeerd het tempo flink omhoog te gooien om meer kans te krijgen om met lopen bij te blijven.”

‘Aanhaken voor mijn leven’ 
Als derde wisselde Schoens – na een wederom snelle wissel – uiteindelijk naar het afsluitende looponderdeel. ,,Meteen voelde ik dat mijn benen eigenlijk nog goed aanvoelden naar omstandigheden. Dus ik besloot mee te gaan met het groepje van plek twee tot en met vijf. De Duitse toploper Lisa (Tertsch, red.) breidde meteen haar voorsprong uit. Ik bleef aanhaken voor mijn leven en in de laatste twee kilometers waren we nog maar met drie over met voor mij dus twee podiumplekken.” Helaas zaten deze er voor Schoens niet meer in: ,,Ik probeerde zo lang mogelijk te volgen, maar ik wist dat ik de minste loper van die drie was.” Zo zag Schoens uiteindelijk het podium voor haar neus, en dus zonder haar, vorm krijgen: ,,Eén kilometer voor de streep werd er versneld en ik kon gewoon niet meer mee. Voorkomende dat ik helemaal in zou zakken moest ik ze laten gaan en daarmee ook het podium.”

(tekst gaat verder onder foto)

Schoens aanhakend bij het groepje met lopen. (Foto: Aangeleverd)

Meer dan tevreden 
Maar Schoens is uiteraard zeer tevreden: ,,Met een vierde plaats in deze ETU elite cup in Madeira ben ik meer dan tevreden! Zo dicht bij het podium; het wegrijden; op kop starten met zwemmen. Alles viel op zijn plek en deze vierde plaats voelt – net als mijn vierde plek in Holten dit jaar – eigenlijk als een podiumplek.” Schoens kijkt dan ook terug op een geslaagd eerste jaar bij de elite: ,,Het voelt super goed om door het jaar heen zo constant te presteren en te groeien als atleet.”

Podium dames 
Voor Schoens pakte de Duitse Lisa Tertsch de titel bij de dames in een tijd van 1:00:22. Daarmee bleef zij onder andere de Italiaanse Luisa Logna-Prat en de Spaanse Xisca Tous ruim voor (+0:57); in een fotofinish streden zij voor het zilver en brons. Schoens finishte zeven seconden later als enige Nederlandse.

Mannenrace met Marco van der Stel, Youri Keulen en Victor Goené
Bij de mannen stonden maar liefst drie Nederlanders aan de start. De beste prestatie werd neergezet door Marco van der Stel, die als 21e over de streep kwam. Youri Keulen behaalde een 35e plaats en Victor Goené finishte direct daarna als 36e. Voorin het veld pakte de Azerbeidzjaanse Rostislav Pevtsov de titel in een tijd van 52:00. Het zilver ging naar de Engelse Samuel Dickinson, die op een haar na de winst verloor in een spannende eindsprint. Het brons was aan de Duitse Tim Hellwig besteed (+0:19).