Er stonden vanmiddag vanzelfsprekend meerdere Nederlandse dames aan de start van de ETU Sprint Cup in Holten, maar na afloop waren eigenlijk álle ogen gericht op één dame: Quinty Schoens. Niet verwonderlijk, want de Nederlandse atlete die dit jaar voor het eerst bij de elite uitkomt, verbaasde zichzelf en daarmee ook alle toeschouwers langs de kant met een meer dan geweldige vierde plaats. ,,Ik dacht echt: ‘wow, wat gebeurt me nu?’. Ik had gewoon écht een superdag.”

Het was Schoens die in een bijzonder warm Holten – het kwik steeg ver boven de dertig graden – goed zwom, uitstekend op de fiets meekon en uiteindelijk pas écht sterk liep. Gedurende de afsluitende vijf kilometer hardlopen liep ze bij een aantal dames, die haar aanvankelijk nog volgden, weg. Zo kon ze dus naar een vierde plaats lopen. ,,Ik had me dit nooit voorgesteld, vooral omdat ik zo weinig loop. Ik kom aan maximaal 25 kilometer per week. Maar hier in eigen land vierde worden, is geweldig. Alle mensen langs de kant werden gek. Vorig jaar zei ik dat ik blij zou mogen zijn met een top 25-plaats in mijn eerste jaar bij de elite, en nu word ik vierde. Ja, wat goed is, komt snel denk ik.”

De volledige reactie van een uitzinnige Schoens: