Rachel Klamer pakte zojuist een prachtige tiende plek in de WTS race in Montreal. Na het fietsen keek zij nog tegen een achterstand van een ruime minuut op de kop aan, maar door een sterk onderdeel liep ze onder andere een sterk zwemmende en fietsende Maya Kingma voorbij en daarmee ook de top tien in. Kingma finishte als veertiende; na een perfect zwem- en fietsonderdeel zat het er niet meer in voor haar tijdens de laatste vijf kilometer lopen. Zo zakte ze van een zesde plek na T2 terug in de wedstrijd. De wedstrijd werd gewonnen door de bijna onverslaanbare Katie Zaferes (58:15). Met Georgia Taylor-Brown (+0:11) en Jessica Learmonth (+0:34) was het podium compleet; zij finishten respectievelijk als tweede en derde.

Na het zwemmen ging een klein groepje van vier vrouwen vooruit. Hierbij ook Kingma, die als derde uit het water kwam en maar weer eens liet zien goed te kunnen zwemmen. Andere vrouwen in dit groepje waren Vittoria Lopes, Learmonth en Zaferes. Klamer kwam daarachter al snel als twaalfde uit het water met een – op het oog – te verwaarlozen achterstand van achttien seconden. Hiermee miste ze alleen net de kopgroep met daarin de snelste zwemsters.

In een interview voor de wedstrijd deelde Kingma haar plan voor de line-up: ,,Ik weet nog niet precies waar ik ga staan voor de start. Ik denk dat het afhangt van waar de top zes gaat staan. Ik wil niet dichtbij de snelle zwemsters starten. Ik wil hen niet in de weg zitten en als we naast elkaar zwemmen gaan we ook niet sneller.” In hetzelfde interview gaf Klamer aan geen probleem te hebben met een ‘non-wetsuit swim’: ,,Eigenlijk vind ik het heel leuk om te zwemmen zonder wetsuit, dat voelt iets eerlijker. Dus ik ben blij met hoe het nu is.”

(tekst gaat verder onder foto)

Een klein gat op een groepje van vier vrouwen ontstond tijdens het zwemmen. (Foto: 3athlon.nl)

Tijdens het fietsen ontstonden er verschillende kleine groepjes met atleten, allemaal in achtervolging op de kop. Klamer bevond zich na vijf kilometer op 29 seconden rond de elfde plek in een groep van elf dames. Voor haar uit gingen nog enkele kleine groepjes en losse fietsers. Achter het kopgroepje met Kingma volgde een groepje met daarin drie atleten, die langzaam gedurende het fietsen dichterbij kwamen en uiteindelijk halverwege het fietsen aansloten.

(tekst gaat verder onder foto)

Kingma in de kopgroep met fietsen. (Foto: 3athlon.nl)

Het gat op het groepje van Klamer werd steeds groter gedurende deze twintig kilometer. Voorin moest Lopes het samengevoegde kopgroepje van zeven vrouwen laten gaan, waardoor Kingma het nog tegen ‘slechts’ vijf atletes opnam. Klamer’s groep wisselde naar het lopen op 1:02 minuut van de eerste dames.

Voorin het veld nam Zaferes – zoals deze klassementsleider vaker doet – de leiding, op de voet gevolgd door de Engelse Taylor-Brown. Learmonth en Alice Betto zetten de achtervolging in op de derde en vierde plek, maar lieten al snel een gat.

Ook Kingma verloor helaas snel seconden tijdens het lopen. Na tweeënhalf kilometer werd ze bijgehaald door een groepje dat van achter kwam. Zo kreeg ook een sterk lopende Klamer steeds meer zicht op Kingma.

Met slechts 300 meter te gaan pakte Zaferes haar kans en probeerde ze Taylor Brown achter te laten. De poging bleek succesvol en zo pakte Zaferes na haar versnelling wederom de winst in een WTS race. Op de tweede plek volgde dus Taylor Brown (+0:11) en de derde plek ging naar Learmonth (+0:34). Klamer kreeg uiteindelijk tijdens het lopen Kingma te pakken, en zo finishte zij op een mooie tiende plek; te danken aan een ijzersterk looponderdeel (+1:36). Kingma kwam als veertiende op 2:07 minuut van de winnares over de streep.