Na haar tweede plaats tijdens de semi-finals van gisteren, pakte Rachel Klamer vandaag wederom een indrukwekkende tweede plaats tijdens de finale van de Super League Triathlon in Malta. Toch reageerde ze direct na de finish ingetogen: ,,Ik ben blij. Maar zelfs voor de race voelde ik mij verschrikkelijk. Gisteren ook. Mijn benen voelden echt slecht. Dus vanochtend vertelde ik mijn coach ‘ik hoop dat het tenminste in mijn hoofd goed zit’. Ik had gelukkig geen last van het ongeluk met de fiets eerder deze week. Maar ik heb wel last gehad van het ziek worden na Jersey (waar Klamer derde werd tijdens de Super League Triathlon, red.). Ik kon weinig snelheidswerk doen daarna, dat werkte niet in mijn voordeel. Maar mijn lopen is verbeterd en ik weet dat ik er op een goede dag bij kan zitten.”

Het was een spannende wedstrijd, waarin de Amerikaanse Katie Zaferes er uiteindelijk met het eremetaal vandoor ging. Tot vlak voor de finish was het spannend tussen Klamer en Zaferes, die lange tijd gelijk op gingen. Met een paar honderd meter te gaan maakte Zaferes goed gebruik van een verdiende shortcut door haar winst in de semi-finals. De tien tot vijftien meter voorsprong die haar dit opleverde, liep Klamer daarna niet meer dicht. De derde plaats ging naar de Japanse Yuko Takahashi. Favoriet Cassandre Beaugrand verliet de race na een mechanisch probleem met haar fiets.

Format: Equalizer
Onder het format ‘Equalizer’ werd deze finale vandaag beslist. Dit hield in dat de race was opgedeeld in twee delen, waarvan het eerste deel bestond uit een tijdrit van vier kilometer fietsen. Uitslagen uit dit eerste deel bepaalden de startvolgorde voor het tweede onderdeel: tweemaal achter elkaar 300 meter zwemmen, vier kilometer fietsen en 1600 meter lopen. Door de winst van de semi-finals gisteren kregen Zaferes en Beaugrand een ‘shortcut’ tijdens het tweede onderdeel. Deze mochten zij zelf inzetten tijdens één van de in totaal vier looprondes. De atleten mogen ongeveer vijf meter eerder dan het keerpunt bovenop de heuvel keren.

Stage 1: vier kilometer tijdrit fietsen
De Japanse Takahashi toonde zich op de fiets de snelste en mocht daardoor als eerste van start. Twee seconden later dook Zaferes water in, gevolgd door Klamer – die dus de derde snelste fietstijd neerzette – op drie seconden afstand van Zaferes en vijf seconden achterstand tot de kop. Vierde van start ging Taylor Spivey (+0:09) en als vijfde volgde Coldwell (+0:15).

Stage 2: twee keer 300 meter zwemmen, vier kilometer fietsen en 1600 meter lopen
Tijdens het eerste zwemonderdeel leek Klamer enige moeite te hebben met het volgen van de voeten van Spivey, die na haar startte, maar in het water Klamer passeerde. Toch klom ze nog goed in de mix terug aan wal en wist zij op de fiets de aansluiting te maken na een paar spannende eerste meters. Zo bestond de kopgroep uit Takahashi, Zaferes, Klamer en Spivey. Daarachter probeerden ook Coldwell en Beaugrand aansluiting te krijgen met de kop – waarbij Coldwell vrijwel al het werk verrichtte – maar zij slaagden hier niet in. Zo begonnen zij met vijftien seconden achterstand tot de groep van Klamer aan het lopen. Desalniettemin, kwam Beaugrand dankzij een sterk looponderdeel en door goed gebruik van haar shortcut in het laatste ronde, heel dichtbij de kopgroep. Zo dook zij op slechts vier seconden achterstand het water in, waarna zij de aansluiting weer maakte en zelfs naar een tweede plaats toe zwom achter Takahashi.

(tekst gaat verder onder foto)

Klamer snel uit de tweede wissel van het eerste onderdeel. (Foto: 3athlon.nl)

Op de fiets ontstond nu dus een kopgroep van vier dames, waarbij Spivey er als vijfde wiel aan de wagen achter hing. Coldwell probeerde daarachter nog altijd aansluiting te vinden, maar streed eenzaam tussen schip en wal. Ondertussen waaide Spivey van de kopgroep af en kwam Beaugrand met een mechanisch probleem aan de kant te staan, waardoor Klamer met Zaferes en Takahashi overbleef. Na een snelle wissel begonnen Klamer en Zaferes samen op kop aan de afsluitende 1600 meter lopen. Lange tijd bleven de twee gelijk op gaan, tot Zaferes gebruik maakte van haar shortcut in de laatste meters en daarmee een voorsprong van tien tot vijftien meter op Klamer creëerde. Klamer zag haar daardoor niet meer terug. Zo was het Zaferes die zegevierde, Klamer die het zilver binnen sleepte en met Tokahashi was het podium compleet.