De Franse Vincent Luis liet zich zondagmiddag wederom van zijn beste kant zien en zo zwom, fietste en liep hij iedereen naar huis tijdens de finale van de Super League Triathlon in Malta. Achter Luis ging het zilver – na een spannende battle – naar de Noorse Kristian Blummenfelt en het brons naar de Nieuw-Zeelandse Hayden Wilde. De Belgische Marten van Riel viel met een nette vierde plaats net naast het podium.

Format: Equalizer
Onder het format ‘Equalizer’ werd deze finale vandaag beslist. Dit hield in dat de race was opgedeeld in twee delen, waarvan het eerste deel bestond uit een tijdrit van vier kilometer fietsen. Uitslagen uit dit eerste deel bepaalden de startvolgorde voor het tweede onderdeel: tweemaal achter elkaar 300 meter zwemmen, vier kilometer fietsen en 1600 meter lopen. Door de winst van de semi-finals gisteren kregen Luis en Blummenfelt een ‘shortcut’ tijdens het tweede onderdeel. Deze mochten zij zelf inzetten tijdens één van de in totaal vier looprondes. De atleten konden zo ongeveer vijf meter eerder dan het keerpunt bovenop de heuvel keren.

Stage 1: vier kilometer tijdrit fietsen
TIjdens de tijdrit ontstond veel verwarring toen de Noorse Gustav Iden verkeerd reed en te vroeg finishte. Daarna ontstond onduidelijkheid bij de organisatie, die Luis en Blummenfelt een volgende ronde in stuurden. Uiteindelijk fietsten beide atleten daardoor een ronde teveel, waardoor de organisatie ervoor koos tussentijden in de oorspronkelijk laatste ronde aan te houden. Zo had het uiteindelijk geen invloed op hun race, behalve dat de twee atleten iets vermoeider aan de start stonden van het tweede onderdeel van de dag. De Portugese Vasco Vilaca zette de beste tijd neer in de tijdrit en zo dook hij als eerste in het water. Twee seconden daarna volgde Wilde en als derde startte Richard Murray. De gehele groep bevond zich dicht op elkaar aangezien de verschillen tijdens de tijdrit slechts minimaal waren.

Stage 2: twee keer 300 meter zwemmen, vier kilometer fietsen en 1600 meter lopen
Anders dan bij de vrouwen eerder deze zondag – bij wie grotere verschillen ontstonden in de tijdrit – vormden de mannen één lang lint in het water. Op de fiets bleef dit intact en zo was er een grote kopgroep in de eerste fietsronde. Opvallend genoeg wist Murray als één van de weinige hier niet bij te blijven en zo waaide hij er al snel af, waarna hij veel tijd verloor. Tijdens het lopen toonden Luis, Blummenfelt, Wilde, Iden en Van Riel zich de sterksten. Met zijn vijven doken zij daardoor als eerste terug in het water na deze eerste ronde.

Luis liet, zoals vaker, zien zich als een vis in het water te voelen en creëerde zo een gat op de vier andere mannen. Eenmaal terug op de fiets probeerde hij zijn voorsprong verder uit te bouwen. Echter lieten Blummenfelt en Van Riel dit niet zomaar gebeuren; zij werkten goed samen om hem terug te pakken. Daarachter kwam de rest van het veld ook steeds verder terug naar voren. Voor de wissel naar het lopen wisten Blummenfelt, Van Riel en Wilde als enige helemaal terug te komen.

De battle om de titel ging daarna tijdens het lopen al snel los tussen Blummenfelt en Luis, die beiden nog gebruik mochten maken van een shortcut. In de eerste ronde sneden zij de bocht al af waardoor Van Riel en Wilde hen verder uit beeld zagen verdwijnen. Uiteindelijk toonde Luis zich de sterkste in het laatste steile stuk tot aan de finish. Zo zegevierde de Fransman wederom aan de finish van een Super League Triathlon race. Daarachter pakte Blummenfelt het zilver. In een eindsprint verloor Van Riel de strijd om het podium en zo finishte hij uiteindelijk op een vierde plek achter Wilde, die dus het brons mee naar huis neemt.