Goed nieuws voor de organisatie van Challenge Almere-Amsterdam. Vandaag is namelijk bekend geworden dat het Europees Kampioenschap Long Distance volgend jaar weer terugkeert in de polderstad. Vorig jaar werd het EK ook al in Almere georganiseerd, toen met winnaars Joe Skipper (GBR) en Yvonne van Vlerken, maar volgend jaar wordt er dus opnieuw gestreden om de Europese titels.

Volgend weekend, namelijk op 7, 8 en 9 september, wordt overigens eerst nog de 2018-editie van Challenge Almere-Amsterdam gehouden. Dan staan er geen Nederlandse of Europese titels op het spel. Volgend jaar dus wel. ,,Het is een mooie eer om dit kampioenschap opnieuw te mogen organiseren”, aldus race director Richard Belderok. ,,En een mooie bevestiging van het feit dat onze wedstrijd internationaal wordt gewaardeerd. We gaan er alles aan doen om er, zoals altijd, een geweldige race van te maken.”

De Europese Triathlon Union (ETU) en Challenge Family kondigden de komst van de 2019 Long Distance Triathlon European Championship vandaag aan. ,,Het is altijd weer geweldig om terug te gaan naar deze stad”, zegt ETU-president Renato Bertrandi daarover. ,,De ETU heeft in het verleden vaak met dit evenement samengewerkt. Het is de oudste triathlon van Europa en verdient een speciaal plekje in de geschiedenis van onze sport.” 

Challenge Almere-Amsterdam heeft inderdaad een rijke historie als het gaat om het organiseren van kampioenschappen. Onder andere in 1985, 1991, 1999, 2006 (deze jaren nog Holland Triathlon), 2014 en 2017 werd er in Almere om de Europese titels over de Long Distance gestreden.

Zibi Szlufcik, CEO bij Challenge Family, vindt Almere in ieder geval een uitstekende keuze als host voor het EK. ,,Dit is tenslotte één van onze meest iconische wedstrijden ter wereld. De wedstrijdorganisatie zit uitstekend in elkaar, de wedstrijdleiding werkt perfect. Hier, in Almere, staat de atleet altijd centraal. Dat het EK nu in Almere wordt georganiseerd, versterkt onze samenwerking en goede werkrelatie met de ETU. Daarnaast wil ik graag de stad Almere, de Nederlandse Triathlon Bond, sponsoren van het evenement, partners, media, natuurlijk de vrijwilligers en zeker ook de atleten bedanken.”

Aankomend weekend staan er circa 4000 triatleten aan de start van Challenge Almere-Amsterdam. Qua publiek wordt er gerekend op 30.000 – 40.000 man. De verwachting is dat er volgend jaar opnieuw meer deelnemers aan de start zullen staan vanwege de komst van het EK.