We zijn gek van medailles. We zwemmen 3800 meter, fietsen 180 kilometer en lopen nog eens een marathon: allemaal voor die medaille. De medaille is de beloning en het bewijs dat we een uitdaging hebben volbracht, hoe klein of hoe groot deze ook was. Tegenwoordig zijn er zelfs speciale rekjes om je medailles aan op te hangen en tentoon te stellen en zijn op Instagram iedere maandag onder de hashtag ‘#medalmonday’ talloze collecties te bewonderen. 

Een medaille is een klein metalen ere- of herinneringsteken dat uitgereikt wordt als iemand een bijzondere prestatie heeft verricht. Het is een tastbaar symbool van onderscheiding. Er zijn ook medailles die een kunstvoorwerp zijn en medailles die als herinnering aan een geboorte, beleg of een andere gebeurtenis werden geslagen. Bij triatleten gaat het om medailles als beloning voor, en herinnering aan een bijzondere prestatie: de race. Daarnaast is het ontwerp van medailles die bij triathlons worden uitgereikt bijna als kunst te zien. Het is ook niet ongewoon om de medaille na afloop te laten graveren met de naam en/of resultaten.

Een medaille is meestal rond, maar er zijn ook ovale en rechthoekige medailles. De medailles die na een Ironman worden uitgereikt zijn meestal groot en vierkant, met een afbeelding van een bekend bouwwerk uit de stad waar de race werd gehouden. Challenge komt regelmatig met een nieuw ontwerp, altijd met het logo van, inderdaad, Challenge. Het ontwerp voor de medaille van Challenge Almere-Amsterdam 2018 is sinds maandag bekend: zie onderstaande foto.

De medailles voor Challenge Almere-Amsterdam 2018 (Foto: Challenge Almere-Amsterdam)