De World Triathlon Series in Montreal pakten afgelopen weekend voor Menno Koolhaas teleurstellend uit. In zijn derde wedstrijd op dit hoge niveau behaalde hij een 38e plaats. ,,Dit is het allerhoogste niveau, misschien moet ik accepteren dat ik daar nog niet klaar voor ben”, concludeert hij een paar dagen later.

Aan zijn zwemonderdeel lag dat in ieder geval niet. ,,Ik heb nog nooit zo goed gezwommen in een WTS. In het begin heb ik best veel klappen gekregen en na de eerste boei lag ik vrij ver achteraan, maar ik had daarna genoeg kracht om terug te zwemmen”, vertelt Koolhaas die na een inhaalslag als 23e uit het water kwam.

Ondanks een sterk zwemonderdeel kon Koolhaas bij de WTS Montreal niet laten zien waar hij op hoopte. (Foto: Tommy Zafares / ITU Media)

Op de fiets kon hij het hoge tempo dat werd gereden echter niet volgen. ,,Vanaf de eerste kilometer miste ik de power”, geeft Koolhaas toe. ,,In het begin van de tweede ronde werd ik er in de klim vanaf gereden en moest ik de wedstrijd in mijn eentje voortzetten. Dat is het nadeel van een WTS-wedstrijd. Het niveau ligt zo dicht bij elkaar, dat je niet meer zoveel kunt wanneer je er eenmaal vanaf ligt. Daarbij was het parcours vrij heftig met veel draaien en keren en een stevige wind.”

Na een lange, eenzame solo race op de fiets kon hij uiteindelijk aansluiten bij een groepje achterblijvers. ,,Ik zag dat de andere jongens al aan het lopen waren, terwijl ik nog op de fiets zat. De moed zakte in mijn schoenen. Echte verwachtingen had ik niet, maar dat ik met de fiets zo snel zou moeten lossen had ik niet gedacht.”

Zo hard mogelijk racen
Van tevoren had Koolhaas met zijn coach afgesproken om zo hard mogelijk te racen, wat er ook zou gebeuren. ,,Dat was lastig, omdat ik niet op dit scenario had gerekend. Maar ik heb er alles aan gedaan om in de wedstrijd te blijven. Ik was helemaal naar Montreal gereisd, mijn coach stond langs de kant en mensen thuis keken mee. Ik wilde echt niet zomaar opgeven.”

Met zijn 38e plaats is Koolhaas niet tevreden, maar over de manier waarop hij mentaal heeft doorgezet wel. ,,Ik heb geen fijn gevoel aan deze wedstrijd overgehouden, maar ik ben mentaal sterk geweest en heb niet opgegeven. Ik probeer op de positieve dingen te focussen, anders blijf ik ermee zitten. Daarnaast was het niveau van mijn zwem- en looponderdeel niet slecht.”

Tijdens het fietsonderdeel kon Koolhaas niet mee in het hoge tempo van het peloton (Foto: Wagner Araujo / ITU Media)

Lang wedstrijdseizoen
Voorafgaand aan de WTS in Montreal heeft Koolhaas nog drie weken op hoogte getraind in het Amerikaanse Flagstaff om zijn lange wedstrijdseizoen te onderbreken. ,,Ik ben mijn wedstrijdseizoen in februari begonnen en wil hem doortrekken tot november. Dan is het fijn om tussendoor een trainingsblok in te plannen.”

Hoewel zijn seizoen goed begon met een 18e plaats bij de ITU World Cup in Cape Town, kon hij deze stijgende lijn niet doorzetten. ,,Ik heb niet het best draaiende seizoen, maar in Flagstaff heb ik goed kunnen trainen en had ik het goede gevoel weer terug. Ik had gehoopt dat dat er in Montreal al uit zou komen, maar de realiteit is dat het fietsniveau voor mij te hoog ligt en ik daar eerst aan moet werken. Met het zwemmen zit ik er prima bij en als dat met het fietsen ook lukt, krijg je een hele andere wedstrijd”, stelt Koolhaas. ,,Meestal presteer ik direct na een hoogtestage ook niet optimaal. Ik heb de ervaring dat ik er twee á drie weken later meer profijt van heb.”

De komende periode zal Koolhaas zich vooral richten op World Cups en European Cups in de hoop zijn seizoen met een goed gevoel te kunnen afsluiten. Zijn eerstvolgende wedstrijden zullen de ETU European Cup in Valencia en de ITU World Cup in WeiHai zijn.