Terwijl de jaren – hoe vervelend ook – beginnen te tellen voor Evert Scheltinga én hij vorig jaar niet zijn beste jaar als profatleet achter de rug heeft, zorgde dat de afgelopen maanden voor best wat twijfels bij de man die door velen wordt gezien als de meest succesvolle Nederlandse Long Distance atleet van de afgelopen jaren. Ondertussen lijkt de nieuwe generatie Scheltinga langzaam maar zeker voorbij te stevenen en ook dat zorgt ongetwijfeld voor twijfels.. Toch worden de twijfels nu opzij geschoven: Scheltinga gaat nog een jaar door. “Ik hou gewoon van racen.”

Dat maakt Scheltinga bekend in een statement op zijn socials en meteen ook laat hij weten over tien weken van start te gaan bij Ironman South Africa. “Ik had wat geduld nodig om weer fit te worden na een veel te lang off-season, maar het begint eindelijk weer als trainen te voelen. Mijn goede voornemen voor het nieuwe jaar is om mezelf weer jong te voelen én leeftijd niet als excuus te gebruiken.”

Scheltinga geeft vervolgens toe dat hij de laatste tijd veel moeite heeft gehad om de motivatie te vinden en dat had ook te maken met het feit dat hij vorig jaar, tijdens Challenge Almere-Amsterdam, een penalty kreeg die hem een bijna zekere topklassering kostte. Na afloop was hij enorm pissig en dat lijkt nu ook nog het geval. “Vanwege de ***** manier waarop die wedstrijd eindigde. Triathlon draait om zeven keer vallen, en acht keer weer opstaan. Penalty’s, lekke banden, mechanische pech, ziek worden…ik heb het allemaal meegemaakt en vaak ook. Het is een bittere pil nadat je jezelf weken pijn hebt gedaan om op je best te zijn. En wanneer je sowieso al twijfelt over of er nog genoeg in de tank zit om nog een jaar op dit niveau te presteren, zijn dit soort tegenslagen nog moeilijker te overkomen. Maar, ik hou gewoon van racen.”

En dus gaat Scheltinga in 2024 nog een jaar knallen, zo is in ieder geval de ambitie. “Ik hou van de triathlon ‘way of life’ en het voelt stom om dat op te geven vanwege twijfels aan jezelf. Mensen zeggen je dat je moet stoppen op je hoogtepunt; om de sport te verlaten als een kampioen. Misschien moet het beste nog komen, misschien heb ik dat allang gehad. Ik ben gewoon te oud om ego te laten vertellen wat ik moet doen. Jullie zullen me dus opnieuw zien.”