Sporters die doping gebruiken en daardoor zorgen voor een oneerlijk speelveld: over het algemeen worden ze gezien als een gevaarlijk gif binnen de sportwereld en daarom worden ze – als ze eenmaal betrapt worden – vaak jarenlang, soms zelfs tot hun dood, verguist. Niet als het aan zakenman Aron D’Souza ligt, want de Australiër mikt op het organiseren van de zogeheten ‘Enhanced Games’: een omstreden project waarbij meerdere sportwedstrijden worden georganiseerd en waarbij deelnemers zich niet hoeven te houden aan de regels van het wereldantidopingagentschap WADA. Met andere woorden: doping is toegestaan.

Het idee zorgt voor behoorlijk veel verontwaardiging, maar krijgt desalniettemin steeds meer vorm. James Magnussen, drievoudig wereldkampioen zwemmen, heeft bijvoorbeeld zijn medewerking inmiddels aan het project verleend. Magnussen is al sinds 2019 met sportief pensioen, maar krijgt nu een miljoen dollar betaald om over zes maanden, en met gebruik van doping dus, het wereldrecord op de 50 meter vrije slag te verbeteren. Mocht hij dat wereldrecord verbreken, wordt het uiteraard niet erkend. “Voor een miljoen euro, wil ik dit wel proberen met doping”, aldus de voormalig topzwemmer zelf. Magnussen is de eerste topsporter die heeft aangegeven mee te doen aan het project.

“Ik ga naar de Verenigde Staten om me te laten adviseren. Ik wil de juiste supplementen slikken. En dan zou ik me graag door een camera laten volgen. Zo kan ik laten zien dat het veilig en verantwoord kan.” Volgens Magnussen is het ook een mooie manier om het speelveld gelijker te trekken. “Wij olympiërs, zeker in Australië, zijn ons ervan bewust dat in andere landen prestatiebevorderende middelen worden gebruikt. Het speelveld is niet gelijk. Daarom is dit een interessant initiatief.”

De Enhanced Games moeten naast zwemmen, onder andere uit atletiek en gewichtheffen gaan bestaan.