Dat Youri Keulen hard kan lopen tijdens triathlons – niet voor niets beslist hij regelmatig races in zijn voordeel tijdens het laatste onderdeel – is geen publiek geheim, maar vandaag heeft hij laten zien dat hij eigenlijk ook van de buitencategorie is als hij ‘alleen’ loopt. Tijdens de Halve Marathon in Barcelona – een sterk bezette race waar de wereldtop aan de start verschijnt – liep hij naar een spectaculaire 1:06:40 (netto 1:06:21, red.).

Met die tijd, goed voor een gemiddeld looptempo van 3:09 minuut per kilometer, werd Keulen 53e overall. Mooi om te zien is dat hij zijn wedstrijd perfect indeelde: van start tot finish bleef hij constant versnellen, zij het minimaal. De eerste vijf kilometer gingen in gemiddeld 3:12 minuut per kilometer, daarna volgden twee keer vijf kilometers in 3:10 minuut per kilometer, van kilometer 15 tot 20 versnelde hij naar 3:09 minuut per kilometer gemiddeld en ook de laatste 1.1 kilometer werkte Keulen af in een gemiddeld kilometertempo van 3:09 minuut.

De strava-gegevens van Keulen toonden overigens nog iets snellere tussentijden. Na afloop gaf Keulen aan te hebben genoten van de wedstrijd, al liet hij ook weten dat de omstandigheden pittig waren dankzij een harde wind. “En ik heb er geweldige herinneringen. Als je dan langs de start en finish loopt van Challenge Barcelona (die hij vorig jaar en ten koste van onder andere Alistair Brownlee won, red.), ja, dat zijn mooie dingen.”

De wedstrijd werd gewonnen door de Keniaanse Kibiwott Kandie: hij finishte in 59:22 minuut.