We hadden het laatst over Rod Edgly die bezig is met zijn extreme uitdaging om een rondje Groot-Brittanië te zwemmen. De Amerikaanse Jaimie Monahan gaat een andere extreme zwemuitdaging aan: zij wil de snelste mens zijn die zes zwemmarathons in zes continenten zwemt: namelijk in 16 dagen. Een zwemmarathon kan variëren in afstand, maar heeft een lengte van minstens tien kilometer. 

Monahan is een ultra-marathon en koud water-zwemster die dit jaar is opgenomen in de International Marathon Swimming Hall of Fame. Op het indrukwekkende palmares van Monahan staan meer dan 300 afgewerkte open water evenementen in de afgelopen 10 jaar, met een maximale afstand van 92 kilometer en 32 uur. Daarnaast was ze de eerste persoon die op alle continenten een Ice-mile zwom en is ze zevenvoudig Amerikaans kampioene open water zwemmen. 

Alsof het zwemmen alleen niet genoeg is, heeft ze ook nog eens een fulltime baan als recruiter bij Deloitte, maar van haar bureau gaat ze komende maand niet veel zien. Ze vliegt namelijk gedurende de eerder genoemde 16 dagen onder andere naar Amerika, Australië, Singapore, Egypte en Zwitserland om daar haar zwemmarathons the voltooien. 

Ondanks deze prestaties blijft Monahan bescheiden: ,,Ik zie mezelf eigenlijk niet als een superatleet, maar meer als een pinguïn: onhandig op het land maar sierlijk in het water.” Ondanks dat ze op de middelbare school al talent had voor zwemmen, kwam de liefde voor het zwemmen pas toen ze met haar vriend voor een triathlon ging trainen. Toen ze daarna las over Rose Pitonof (zwom in 1911 van manhattan naar Coney Island) en Lynne Cox (zwom onder andere door de Beringstraat) was ze helemaal verkocht.

Nadat ze als eerste de Ice Sevens Challenge voltooide, waarin ze in alle zeven continenten een mijl in water met een temperatuur onder de 5 graden Celsius moest zwemmen, had Jaimie een nieuw doel nodig. Zo kwam ze bij het record uit het Guinness Book of World Records om als snelste mens in zes continenten zes zwemmarathons te zwemmen. 

Onderstaand een video waarin Monahan in het ijskoude water van Antarctica met pinguïns zwemt tijdens de Ice Sevens Challenge