In de categorie extreme uitdagingen hebben we dit keer geen zwem-, maar een fietsuitdaging voor je: de Oostenrijkse Michael Strasser is bezig met een fietstocht van Alaska naar Patagonië. Bij het berijden van deze langste begaanbare weg ter wereld moeten 23.000 kilometer en 185.000 hoogtemeters overwonnen worden. Strasser wil met zijn tocht het record van 99 dagen, 12 uur en 56 seconden van de Brit Dean Stott verbeteren. Dit record werd overigens recent gevestigd: in mei 2018. 

Michael Strasser is een 35-jarige Oostenrijkse atleet, die in zijn sportieve carrière al een aantal indrukwekkende prestaties heeft neergezet. In 2016 reed hij als snelste solo fietser ooit van Cairo naar Kaapstad, een afstand van 10.665 kilometer die hij binnen 35 dagen overbrugde. Dit was drie dagen sneller dan het snelste team en zelfs zeven dagen sneller dan de snelste solo fietser. Daarnaast wist Michael tot twee keer toe, in 2015 en 2017, de Austria Extreme Triathlon te winnen. In zijn persoonlijke leven is Strasser architect en volgt hij een promotie traject aan de universiteit van Wenen, maar hiervoor heeft hij momenteel even geen tijd. 

De indrukwekkende tocht begon afgelopen juli in Prudhoe Bay (Alaska) en zal, als alles goed gaat, binnen 99 dagen eindigen in Ushuaia, het zuidelijkste puntje van Argentinië. Na zijn start in Prudhoe Bay kampte Strasser in de eerste week vooral met slechte wegen en ontelbaar veel muggen, met relatief weinig kilometers tot gevolg. In de tweede week werd Canada bereikt. Hoewel daar de wegen beter zijn, zijn de muggen vervangen door loslopende beren. Momenteel rijdt de Oostenrijker rond de 300 kilometer per dag, waardoor hij nog altijd op recordkoers is. 

Michael Strasser houdt dagelijks een blog bij, te lezen via zijn website (in het Engels). Hierin vertelt hij over zijn voortgang en de belangrijkste gebeurtenissen van de dag. Zo werd hij gisteren vergezeld door een politieagent die hem in eerste instantie tegen leek te willen houden, maar zoals later bleek hem door het verkeer van een grotere stad begeleidde.

In onderstaande filmpjes mooie beelden van de eerste en tweede week. Let op: in het Duits.