Je hebt baas boven baas: waar onze Tim onlangs al tevreden was met zijn run over 100 kilometer, Irene Kinnegim een Nederlands record brak over 24 uur hardlopen en Adrian Kostera afgelopen week een bizar lange duathlon (120 – 1800 – 422) volbracht, maakt de Italiaanse Andrea Marcato het helemaal bont: hij won de Sri Chinmoy Self-Transcendence 3.100 Mile Race in Salzburg, een hardloopwedstrijd over bijna vijfduizend kilometer. Vijf mensen schreven zich in voor die wedstrijd en uiteindelijk haalden drie van hen de finish.

De snelste van die drie was dus Marcato, die uiteindelijk na 43 dagen, 12 uur, 7 minuten en 43 seconden over de streep kwam. Deelnemers waren overigens verplicht om in de nacht te rusten en werd ‘alleen’ toegestaan om tussen 6 uur ‘s ochtends en 12 uur ‘s avonds te lopen. Teruggerekend liep Marcato zo’n 115 kilometer per dag en daarbij versleet hij negen paar schoenen. Tijdens zijn race at Marcato, die vegetarisch is, voornamelijk pasta.

Marcato is overigens niet de snelste loper ooit. Sinds het ontstaan van deze bizarre wedstrijd – in 1997 – kwamen er 49 lopers over de finish en was de Fin Ashprihanal Aalto in 2015 de snelste. Hij finishte in veertig dagen en 9 uur.