Squadra Kalas Almere

Met de finale wedstrijd van de eredivisie werd een schitterend triatlonweekend in Almere afgesloten. Bij de vrouwen én de mannen controleerden de leiders in het klassement de wedstrijd. Hellas Utrecht bleef opnieuw ongeslagen en pakte dus verdiend de eindzege. Squadra Kallas moest Rings Specialized Forte voor zich dulden maar de Eindhovense ploeg had voldoende aan een tweede plaats voor de winst in de eredivisie.

Squadra Kalas wisselde in laatste instantie sterke loper Marc Geerts in voor Youri Vaes. In de aflossingswedstrijd, waarbij de 4 atleten telkens een supersprint moesten afleggen, leden de mannen uit Eindhoven hun eerste nederlaag in het circuit. Het triteam Van Wijnen zette voor de slotwedstrijd voor de eerste keer dit seizoen de sterke Belg Ruben Geys in (vorige week nog winnaar van de kwarttriatlon in Balen) en startte sterk, maar al snel zetten de favoriete ploegen orde op zaken.

Rings Specialized Forte, met kersvers cross kampioen Jorik Van Egdom in de rangen, had aan de streep slechts 25 seconden voorsprong op Squadra Kalas. In de eindstand pakt het team uit Rotterdam de tweede plaats. Team Davilex uit Nijmegen behaalde het brons.

Bij de vrouwen was er opnieuw een overwinning voor topfavorieten Hellas Utrecht, maar het was vooral de strijd voor het zilver die bijzonder spannend was. Het kwartet Esmee Peters, Deborah Wissink, Brigit Landewe en nationaal kampioene Pien Keulstra bezette al een tweede plaats in de rangschikking voor TC Twente en ze moesten zondag in Almere vooral het team van Kijani voorblijven, dat in punten gelijk stond in het klassement.

Na de start atlete Peters lag TC Twente nog wat achter in het veld. Wissink schoof bij het zwemmen en fietsen weer een paar plaatsen op en zakte iets terug bij het lopen. Daar nam Landewe een tijdstraf vanwege verkeerd wegzetten van de fiets en helm door Peters. De opstelling was erop gericht om een steeds snellere atlete in te zetten. Deze tactiek betaalde uit, Kijani werd door Landewe ingehaald toen die naar plaats zes ging en Keulstra sprinte daarna met de snelste individuele tijd net sneller dan Eurozaken/Tri-Fa Maasland voor de vierde plaats. Hellas uit Utrecht pakte ongeslagen de titel, Trivio/Long Distance Team de derde plaats. Kijani zakte zelfs terug naar plaats vijf.