In het Turkse Alanya werd gisteren de ETU European Cup gehouden, waar twee Nederlandse elite atleten van start gingen op de Olympische afstand. Finn Timmermans eindigde op een 42e plaats, Stijn Jansen moest na een valpartij de wedstrijd staken.

Al direct had Finn Timmermans de aansluiting verloren. Voor de 1500 meter zwemmen had hij 21:26 minuten nodig en dat zette hem op een achterstand van ruim twee minuten op de kopgroep. ,,Ik heb vandaag zwemles gekregen en liep daarna achter de feiten aan”, vertelt Timmermans. ,,Dit is niet de manier waarop ik het seizoen had willen afsluiten, maar ik haal hier genoeg motivatie uit om veel uren in het zwembad door te brengen.” Zijn tegenvallende zwemonderdeel kon Timmermans ook tijdens het fietsen en lopen niet meer rechtzetten. In de achterhoede had hij moeite om het tempo omhoog te schroeven. Uiteindelijk finishte Timmermans als 42e in een tijd van 2:04:01. Daarmee liet hij 15 atleten achter zich, waarvan 13 de finish überhaupt niet haalden.

Eén daarvan was Stijn Jansen. Hoewel Jansen de wedstrijd voortvarend begon met een sterk zwemonderdeel en een achterstand van slechts 25 seconden op de leider in de wedstrijd, kon hij dat niet doorzetten toen hij tijdens het fietsen onderuit ging. Een valpartij zorgde ervoor dat hij de wedstrijd moest staken. Jansen was niet de enige uitvaller in Alanya. Maar liefst 13 atleten haalden de finish niet – één daarvan omdat hij werd gelapt, de anderen waarschijnlijk dankzij de gladde wegen met talloze valpartijen tot gevolg.

De wedstrijd werd gewonnen door de Zwitserse Max Struder in een tijd van 1:49:21. Een verrassende winnaar, aangezien Struder slechts als 11e geplaatst was en de meeste ogen gericht waren op de Spaanse Roberto Sanchez Mantecon. Sanchez Mantecon moest genoegen nemen met de tweede plaats in een tijd van 1:49:30. Niet ver daarachter was het de Britse Grant Sheldon die de derde plaats opeiste in 1:49:34.

Het podium bij de Elite Men (Foto: ETU European Triathlon Union)