Na het individuele goud dat Pierre Le Corre gisteren pakte, heeft Frankrijk opnieuw Europees goud. Leonie Periault, Cassandre Beaugrand, Dorian Coninx en Le Corre wonnen zaterdag het EK Mixed Team Relay. Het zilver ging naar Zwitserland, het brons naar België. Nederland speelde geen enkele rol van betekenis en werd met ruim zes minuten achterstand vijftiende. 

Na de vrouwenrace eergisteren en de mannenrace gisteren, was het vandaag dus de beurt aan de landenteams. In totaal 17 nationale ploegen streden om de Europese titel Mixed Team Relay. Iedere ploeg bestond uit vier triatleten en elke triatleet legde 300 meter zwemmen, 6 kilometer fietsen en 1.5 kilometer (behalve de vierde loper, die liep 1.62 kilometer) hardlopen af. Voor Nederland waren dat Quinty Schoens, Marco Akershoek, Jony Heerink en Jorik van Egdom.

(tekst gaat onder foto verder)

Jorik van Egdom, Jony Heerink, Marco Akershoek en Quinty Schoens (v.l.n.r.) voor de start van de Mixed Team Relay.

Dat het vanaf het begin hard ging, behoeft nauwelijks uitleg gezien de relatief korte afstanden. Vooral Duitsland en Rusland hadden er zin in, want de eerste dames van deze landen kwamen met een minimaal gaatje als eerste op het droge. Quinty Schoens kwam als laatste uit het water en gaf op de eerste 300 meter zwemmen 15 seconden toe. 

Op de fiets ontstond al snel een kopgroep van negen en iets later veertien dames. Schoens maakte geen deel uit van deze groep, terwijl het kopwerk op dit punt voornamelijk door België werd verricht. 

België doet groot deel van het kopwerk.

Terwijl Schoens samen met een Ierse en Slowaakse concurrente op 1:02 minuut achterstand van de fiets kwam en daarmee het laatste drietal vormde, viel de kopgroep voorin enigszins uit elkaar en ontstond er een kopgroepje van drie: Frankrijk, België en Portugal. Met nog zo’n 500 meter te gaan moest de Portugese dame er echter af en dus waren het de Belgische en Franse heren die als eerste in het water konden duiken. Schoens kon weglopen bij de Ierse en Slowaakse, maar zag haar achterstand wel oplopen tot 1:47.

(tekst gaat onder foto verder)

Schoens (rechts) loopt voor wat ze waard is, maar kijkt tegen een behoorlijke achterstand aan.

Tijdens het tweede zwemonderdeel liet de Franse Pierre Le Corre nog maar eens zien in bloedvorm te verkeren. Na zijn Europese (individuele) titel van gisteren, sloeg hij nu alweer een gaatje op zijn tegenstanders. Met een paar seconden voorsprong op onder andere België kwam hij dan ook als eerste uit het water. Namens België was het echter Jelle Geens die al snel aansloot en met zijn tweeën gingen ze vervolgens aan kop tijdens het fietsen. Vlak voor het einde van het fietsonderdeel sloten Portugal, Hongarije, Zwitserland en Spanje aan, waardoor er een kopgroep van zes begon aan het lopen. Marco Akershoek kwam op dit punt als laatste van de fiets en had hier een achterstand van 2:43 minuut.

Van de kopgroep toonden drie lopers zich het sterkste: Le Corre namens Frankrijk, Geens namens België en Fernando Alarza namens Spanje. De laatste twee sloegen in het slotstuk nog een gaatje waardoor die landen als eerste aan het zwemmen konden beginnen. Toch was het ook hier weer stuivertje wisselen want dankzij een goed zwemonderdeel van Cassandre Beaugrand kwam Frankrijk uiteindelijk weer als eerste uit het water.

(tekst gaat onder foto verder)

De Franse Beaugrand neemt tijdens het zwemmen de koppositie over.

Op de fiets sloten al snel België, Hongarije, Portugal en Zwitserland aan, waardoor er dus een kopgroep van vijf ontstond. Vooral de sterke Nicola Spirig, die eergisteren nog de individuele Europese titel pakte, viel op. De Zwitserse fietste de eerste kilometer, helemaal in haar eentje, een achterstand van 17 seconden dicht op de kopgroep van vier en een kilometer nadat ze aansloot reed ze zelfs bij het viertal weg. Niet onverdienstelijk, want haar voorsprong liep al snel op tot 16 seconden. Logischerwijs speelde Nederland op dit punt – als derde kwam Jony Heerink in actie – geen rol van betekenis meer. Toen zij van de fiets kwam, wisselde Zwitserland al naar de laatste zwemmer.

Dat deed Zwitserland op dat moment met een voorsprong van 8 seconden op Frankrijk, maar die twee landen kwamen in het water bij elkaar en ook gezamenlijk weer op het land. Hongarije en België zaten daar iets meer dan een halve minuut achter en leken onderling te gaan beslissen wie het brons zou opeisen. 

Dorian Coninx liep tijdens het laatste looponderdeel al snel weg bij Zwitserland en ondertussen liep Marten van Riel namens België weg bij zijn Hongaarse concurrent. Zo werd de top drie dus vrij snel duidelijk. De Europese titel ging naar Frankrijk. De Zwitsers kwamen als tweede over de finish en gaven 11 seconden toe. België eiste, met een achterstand van 22 seconden, het brons op. 

Nederland eindigde uiteindelijk als vijftiende met 6:07 achterstand. 

Frankrijk Europees kampioen Mixed Team Relay.