De Fransman Pierre Le Corre heeft het EK OD in Glasgow gewonnen. In een behoorlijk spannende wedstrijd bleef hij  de Spanjaard Fernando Alarza en de Belg Marten van Riel voor. De Nederlandse Jorik van Egdom, die een top 10-ambitie had, werd 21ste. Donald Hillebregt eindigde als 40ste.

Na de vrouwen die gisteren in actie kwamen, was het vandaag dus de beurt aan de mannen. Zoals verwacht was het Richard Varga die tijdens het zwemmen al vlot de leiding nam. Er zijn weinig triatleten die zo snel zwemmen als de Slowaak, die iets meer dan 8 minuten nodig had voor de eerste 750 meter zwemmen. Daarachter vormde zich een lang lint aan triatleten, waarbij Hillebregt op 27 seconden achterstand aan zijn tweede zwemronde begon. Van Egdom had iets minder dan een minuut achterstand.

(tekst gaat onder foto verder)

Jorik van Egdom voor de start van het EK.

Uiteindelijk was het Varga die na iets meer dan 16 minuten als eerste uit het water kwam, op de hielen gezeten door zeven anderen, waaronder ook de Britse Alistair Brownlee. Dit was meteen de groep die er gezamenlijk op de fiets vandoor ging en een gat sloeg op vier achtervolgers. Daarbij zat ook Marten van Riel. De Belg maakte vervolgens de sprong naar de kopgroep en sloot daar aan. Hillebregt had op dat moment een kleine twee minuten achterstand op de koplopers.

(tekst gaat onder foto verder)

Een kopgroep van acht, met hier Alistair Brownlee op kop, neemt de leiding tijdens het fietsen.

Van Riel voelde zich ogenschijnlijk sterk, want nadat hij was aangesloten in de kopgroep nam hij meteen behoorlijk veel de leiding en trok hij hard door. Dat veranderde overigens niks aan de samenstelling van de kopgroep. Wel werd de voorsprong op de tweede groep, met daarin onder andere de Spaanse Fernando Alarza en de Belg Jelle Geens, groter. Na twee van de zes fietsrondes was deze voorsprong opgelopen tot een minuut.

Met nog anderhalve fietsronde te gaan, probeerde Van Riel nog een keer te ontsnappen en sloeg hij heel even een gaatje van een paar seconden. De Belg toonde duidelijk zijn ambities, maar werd al snel weer teruggehaald. Ondanks dat Van Egdom hoopte op een top tien klassering, lag hij op dit punt al ruim tweeënhalve minuut achter. Hillebregt zat op dat moment in dezelfde groep en keek dus tegen dezelfde achterstand aan. Uiteindelijk kwam de kopgroep gezamenlijk van de fiets.

(tekst gaat onder foto verder)

De kopgroep van negen komt gezamenlijk van de fiets.

Tijdens het lopen namen de Brownlee, Van Riel en met hen de Franse Pierre Le Corre de leiding. Vooral Brownlee legde de anderen zijn tempo op en dicteerde de eerste kilometers. De drie sloegen vrij snel een gaatje en leken onderling uit te gaan maken wie de Europese titel zou opeisen. Toch nam ook Van Riel soms brutaal de leiding en daarmee probeerde hij het zijn concurrenten lastig te maken.

(tekst gaat onder foto verder)

Brownlee legt zijn tempo op aan Van Riel en Le Corre.

Ongeveer halverwege het loopparcours veranderde het beeld ineens volledig. Le Corre plaatste een versnelling, Van Riel kon mee, maar Brownlee moest lossen. De Fransman en Belg gingen er gezamenlijk vandoor, terwijl de Spaanse Alarza van achteruit een inhaalrace had ingezet en op weg was om Brownlee van de derde plaats te stoten. Een kleine kilometer later was dat al het geval en passeerde de Spanjaard dus de Brit in de strijd om het brons. Met nog 3.3 kilometer te gaan zat Alarza echter nog maar 22 seconden achter de twee koplopers. 

Driehonderd meter later versnelde Le Corre nogmaals en liep hij weg bij Van Riel. Langzaam maar overduidelijk werd het gat van de Fransman op de Belg groter. Ondertussen haalde Alarza ook Van Riel nog in, maar zijn snelle tien kilometer was net niet voldoende om ook nog Le Corre terug te halen. De Fransman won uiteindelijk in een tijd van 1:47:17. Alarza pakte het zilver in 1:47:28 en Van Riel het brons in 1:47:40.

Van Egdom werd uiteindelijk 21ste in 1:51:02. Hillebregt eindigde als 40ste in 1:53:59.

Le Corre pakt de Europese titel.