Op voorhand had Donald Hillebregt mooie ambities voor het EK in Glasgow. Hij hoopte top twintig te finishen, met een beetje mazzel zelfs top tien. Uiteindelijk kwam hij met een gezicht dat op onweer stond over de finish: zijn 40ste plek gaf geen reden tot blijdschap. Oorzaak: ontzettend misselijk tijdens de race en daardoor continu overgeven.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat Hillebregt baalt. ,,Je kunt races hebben dat het niet goed gaat, maar dat je wel alles hebt gegeven. Dan heb je er tenminste alles aan gedaan. Maar nu heb ik eigenlijk niks gegeven en ging het alsnog waardeloos. Dat zijn de vervelendste wedstrijden. Dat is gewoon jammer”, blikt Hillebregt kort na de race terug. ,,Het ging al tijdens het zwemmen mis.”

(tekst gaat onder foto verder)

Teleurgesteld komt Donald Hillebregt over de streep.

Nog wat eerder terug, vlak voor de start, voelde Hillebregt zich nog kiplekker. ,,Ik had me echt goed voorbereid, was goed in vorm. Maar tijdens het zwemmen werden mijn armen vaak vastgehouden en kreeg ik veel water binnen. Ik werd al heel snel misselijk en moest overgeven. Dan weet je al dat het niet goed meer gaat.”

Toch hoopte Hillebregt nog dat het goed zou komen en op de fiets probeerde hij nog wat gas te geven om naar voren te rijden. ,,Maar telkens moest ik na een minuutje weer overgeven. Dan kun je weinig uitrichten. Uiteindelijk kwam ik in een groep met Jorik (Van Egdom die uiteindelijk 21ste werd, red.) terecht en probeerde ik soms tien seconden over te nemen, maar dan kwam dat misselijke gevoel alweer.”

(tekst gaat onder foto verder)

De teleurstelling druipt van het gezicht van Hillebregt.

Zelfs toen hoopte Hillebregt nog dat het beter zou gaan tijdens het lopen, maar die hoop vervloog snel. ,,Met vlagen ging het wel ok√©, steeds een paar honderd meter, maar ook dan werd ik weer beroerd.” Uiteindelijk liep hij dus wel richting finish, maar hij werd 40ste op ruim 6:42 minuut achterstand op de uiteindelijke winnaar. ,,Je hebt verschillende soorten teleurstelling. Een teleurstelling van dat het niet goed genoeg was, maar ook teleurstelling dat je er niet zoveel aan kon doen. Die laatste teleurstelling heb ik nu. Ik heb er nu geen vrede mee.”

Maar toch zal Hillebregt door moeten. ,,Ik heb een liter cola op, nu gaat het wel iets beter. Maar wat er is misgegaan, weten we nog niet. Het zou kunnen dat ik een griepje onder de leden heb en dat dat er nu ineens uitkomt, maar ik voelde me goed en had voldoende rust genomen. Ik was fit, dus dat lijkt me eigenlijk sterk. Dan zou het toch echt het water zijn. We zullen zien hoe ik me morgen voel.”