Nog een nachtje slapen en dan barst in Finland het triathlon-geweld los tijdens Challenge Turku. In een sterk veld, met meer dan dertig pro’s, staan Evert Scheltinga en Yvonne van Vlerken namens Nederland aan de start van deze halve afstand in de Finse kustplaats.

Bij de heren heeft Evert Scheltinga concurrentie van onder andere de Duitse über-biker Sebastian Kienle en het Spaanse zwem- en looptalent Pablo Dapena González. Laatst genoemde heeft zich pas op het laatste moment geregistreerd voor Challenge Turku toen hij vernam dat Sebastian Kienle ook meedeed, om zich zo te kunnen meten met de top. Bij Kienle is de deelname van Pablo Dapena González niet onopgemerkt gebleven: ,,Pablo is iemand om op te letten. Hij is een hele goede zwemmer en een geweldige loper, ik zal hem dus tijdens het fietsen onder druk moeten zetten. Het gaat een zware race worden.” 

De start van Yvonne van Vlerken is op zijn minst opvallend te noemen. Een week geleden finishte ze als tweede vrouw bij Ironman Maastricht, maar veel tijd om van die zware race bij te komen neemt ze niet. Na haar tweede plek bij Challenge Turku vorig jaar geldt ze ook dit jaar als één van de favorieten. Ze zal het onder andere moeten opnemen tegen de Poolse Ewa Komander, die vorig jaar vierde werd. 

De start van de pro’s is zondag om 9:00 lokale tijd (8:00 Nederlandse tijd), gevolgd door een rolling start van de age-groupers vijf minuten later. Het zwemmen vindt plaats in de Aurajoki, de rivier die door Turku stroomt. Van de 1900 zwemmeters worden er evenveel meters met de stroming mee, als tegen de stroming in gezwommen. Na het zwemmen volgt een razendsnel fietsparcours dat bestaat uit drie rondes van dertig kilometer die door stad en over de snelweg voeren. De afsluitende halve marathon wordt gelopen in vier rondes van iets meer dan vijf kilometer. Het loopparcours voert langs de oevers van de Aurajoki.

Onderstaand sfeerbeelden van Challenge Turku 2017: