EDIT: De Franse politie heeft inmiddels laten weten dat zij niet controleert (en beboet) op Strava. Het zou gaan om een valse politieaccount.

De Franse politie heeft een handige manier gevonden om overtreders van de ‘lockdown regels’ op te sporen: Strava. Dit geldt op dit moment overigens slechts voor wielrenners die de regels aan hun laars lappen en alsnog de fiets pakken om buiten hun training af te werken; iets wat in Frankrijk niet is toegestaan in deze tijden van coronacrisis.

De afgelopen tijd werd de politie al regelmatig door Strava-gebruikers gewezen op overtreders, maar nu zijn zij zelf ook actief geworden op het platform. En dan bedoelen we ook echt actief, want de politie spoort de overtreders niet alleen op, maar deelt ook boetes uit. Zo kreeg onderstaande wielrenner geen kudos, maar een boete van 135 euro via een reactie op zijn rit.

(tekst gaat verder onder foto)

Het is overigens niet compleet verboden om de fiets te pakken in Frankrijk. Zo zijn ritjes binnen twee kilometer vanaf huis of het gebruik van de fiets als vervoersmiddel naar de supermarkt gedoogd.

,,Fietsen als vorm van training, valt echter niet onder deze voorwaarden en zal daarom worden bestraft”, verklaart de Franse wielerbond. ,,Zelfs een individueel fietsritje is verboden”, voegen zij daar nog aan toe. Een rondje hardlopen is in Frankrijk nog wel toegestaan, maar ook daarvoor gelden richtlijnen. ,,Onthoud: je mag alleen voor noodgevallen de deur uit, zoals voor het doen van boodschappen of het bezoeken van een apotheek. Een beetje joggen is wel mogelijk om fit te blijven, maar dan hebben we het niet over tien kilometer.”