Hij is pas 23 jaar oud, maar Frederic Funk heeft dit jaar veel indruk weten te maken dankzij twee sterke overwinningen. De Duitser schreef eerder dit jaar al de titel bij Challenge St. Pölten op zijn naam en na dit weekend mag hij een nog mooiere overwinning op zijn palmares noteren, die van het EK Middle Distance tijdens Challenge Walchsee. Vooral op de fiets was Funk weer ijzersterk. Daags na Challenge Walchsee deelt hij de cijfers achter deze ruimschootse overwinning. Hoeveel watt moet je trappen om weg te fietsen in een race als deze?

Om die vraag maar meteen te beantwoorden: 338 watt NP (311 watt gemiddeld). Met dit vermogen wist Funk een gemiddelde snelheid van 42,8 kilometer per uur te behalen. Zijn maximale snelheid lag op 80 kilometer per uur. Deze gegevens zeggen meer dan zijn fietstijd van 1:55:09 uur, aangezien het fietsparcours dit jaar ‘slechts’ 82,13 kilometer lang was vanwege wegwerkzaamheden. In totaal moesten atleten 1053 hoogtemeters overbruggen.

Funk’s gemiddelde hartslag was 164 bpm met een piek van 179 bpm. Ondanks zijn indrukwekkende wattage en de hoge snelheid was het niet Funk die de snelste fietstijd noteerd; dat was voormalig profrenner Ruben Zepuntke. De Duitser volbracht de 82 kilometer in 1:54:32 uur.

Voor zijn halve marathon had Funk relatief wat langer nodig. Dankzij een tijd van 1:13:38 uur wist hij de titel veilig te stellen, maar de marge die hij met fietsen had opgebouwd, had hij nog hard nodig, want achter hem werd sterk gelopen. Terwijl Funk de negende looptijd klokte, liep Oostenrijker Thomas Steger de snelste halve marathon van de dag: 1:08:35 uur.