Frederic Funk en Nicola Spirig hebben zojuist hun favorietenrol waargemaakt tijdens het EK Middle Distance bij Challenge Walchsee-Kaiserwinkl. Funk nam al snel de leiding, kreeg nog wel even bijval van Ruben Zepunkte, maar met een eindtijd van 3:36:56 kwam hij eigenlijk nergens in gevaar. Ook Spirig had een ‘makkelijk’ dagje, want nam op de fiets de koppositie en wist die alleen maar te vergroten. Dat leverde overigens een huilende Anne Haug op: de Duitse Wereldkampioene kwam als tweede en vooral ontgoocheld over de finish. De beste Nederlandse prestatie was van Diede Diederiks, die negende werd.

Het zwemonderdeel bij de mannen werd direct hard gemaakt door de Belg Christophe de Keyser. Dat deed hij overigens onder geweldige omstandigheden, want met een strakblauwe lucht, de zon en nauwelijks wind waren alle ingrediënten voor een snelle wedstrijd compleet. Dat bleek dan ook toen de Belgische atleet na 24:35 minuut uit het water kwam. Op dat moment had hij onder andere Nicolas Mann, Frederic Funk en Giulio Molinari in zijn voeten. De man die het meest in de problemen kwam door het hoge zwemtempo was favoriet Thomas Steger: hij kwam met ruim anderhalve minuut achterstand uit het water en moest op de fiets dus vol aan de bak om die achterstand goed te maken.

Op de fiets was het aanvankelijk nog De Keyser die de leiding hield, maar na vijftien kilometer waren het Funk en Molinari die samen naar voren waren gereden en de koppositie hadden overgenomen. Lang bleven ze overigens niet samen, want Funk besloot nog wat harder te gaan rijden en reed zodoende al vrij snel weg bij Molinari. Halverwege het fietsonderdeel kwam Funk dan ook solo door, terwijl Molinari op ongeveer een minuut achterstand nog steeds goed in de wedstrijd lag. De Italiaan had op dat moment gezelschap gekregen van voormalig profrenner Ruben Zepuntke, die niet geheel verrassend bijzonder sterk fietste en in deze eerste 45 kilometer veel tijd goedmaakte en dus naar voren opschoof.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Funk claimt Europese titel. (Foto: Challenge Family)

Met nog zo’n 20 kilometer op de fiets te gaan sloot Zepuntke zelfs aan bij Funk en het waren dan ook deze twee atleten die samen aan de halve marathon begonnen. Dat deden ze met een redelijk grote voorsprong, want Molinari verloor in de laatste fietskilometers behoorlijk wat tijd en begon met ruim drie minuten achterstand aan zijn halve marathon. Steger, die niet al te sterk aan de race begon, was ondertussen aan een inhaalrace begonnen en startte, een paar minuten na Molinari, als vierde aan de run.

Terwijl Funk al snel wegliep bij Zepuntke – die een zwaar looponderdeel beleefde – was het ondertussen Steger die zijn inhaalslag voortzette. Halverwege de halve marathon had Funk een voorsprong van anderhalve minuut op Zepuntke, maar was Steger opgerukt naar een derde plaats. Zijn achterstand was al teruggebracht tot minder dan vijf minuten en daarmee leek hij vooral zicht te hebben op een tweede plaats. Molinari zakte daarmee weg naar een vierde plaats.

In de slotfase van de run gebeurde er veel. Niet vooraan overigens, want Funk liep onbedreigd naar de finish (3:36:56), maar Steger wist inderdaad Zepuntke te achterhalen en werd daarmee tweede in een tijd van 3:38:51. In de slotfase maakte hij dus nog veel tijd goed op Funk. Iemand die dat ook deed, was Bart Aernouts: de Belg leek op de fiets nog in geslagen positie, maar tijdens de run kwam hij als een duveltje uit een doosje oprukken en liep hij enigszins verrassend naar een derde plaats. Hij finishte in een tijd van 3:42:05, vier seconden voor Zepuntke die dus vierde werd.

Bart Aernouts na derde plek EK:

[tekst gaat verder onder video]

Vrouwenrace: Spirig fenomenaal

Bij de vrouwen was het – volledig volgens verwachting – Sara Perez Sala die het zwemtempo bepaalde. Ondanks dat ze een paar maanden geleden haar debuut al maakte op de Middle Distance, ligt haar roots in de korte afstand en dat was te zien in het tempo dat ze zwemmend wist te behalen. Na 26:10 minuut had ze haar 1.9 kilometer zwemmen gehad, al had ze op dat moment nog wel Nicola Spirig in haar voeten. De voormalig Olympisch Kampioen had daarmee een goede uitgangspositie, des te meer omdat een andere grote favoriet, Anne Haug, bijna 3:30 minuut in het water verloor.

Op de fiets liet Spirig eigenlijk pas haar ware kracht zien, toen ze vrijwel direct bij Perez Sala wegreed en vervolgens vrij snel haar voorsprong wist te vergroten. Het was misschien niet zo opvallend dat het fietstempo van de Zwitserse net te hoog lag voor de Spaanse – Perez Sala kwam op ongeveer drie minuten achterstand door na 45 kilometer op de fiets – maar wel dat ook Haug behoorlijk veel tijd verloor op Spirig. Sterker nog: het lukte de Wereldkampioene niet om gedurende eerste 45 kilometer tijd goed te maken op Perez Sala en dat betekende dus ook dat ze op ongeveer zes minuten achterstand op Spirig reed.

Gedurende de slotkilometers op de fiets had Haug echter ineens wat nieuwe energie gevonden, want in de tweede wisselzone kwam de Duitse samen met Perez Sala terug. Spirig had op dat moment echter nog steeds een comfortabele voorsprong van dik drie minuten en leek daarmee al vrij zeker van haar overwinning en dus Europese titel.

Zo gebeurde dan ook, want tijdens het lopen kwam Spirig helemaal nergens in gevaar. Sterker nog: haar voorsprong werd groter en groter en met een eindtijd van 3:58:00 uur kwam ze dan ook als eerste over de streep. Ruim vijf minuten later werd Haug tweede in een tijd van 4:03:03. Perez Sala zakte tijdens de run terug en werd vijfde. Het brons lag klaar voor de sterk lopende Marta Bernardi die na 4:09:53 uur finishte.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Spirig oppermachtig. (Foto: Challenge Family)

Nederlanders

Bij de pro’s stonden er drie Nederlanders aan de start: Diede Diederiks, Janine Lubben en Cornelis Scheltinga.

Met een negende plaats presteerde Diederiks het best. Zij finishte in een tijd van 4:18:52 en toonde zich na afloop tevreden met haar prestatie tussen dit sterke veld. Janien Lubben bevond zich op moment van schrijven op een een-na-laatste positie, op ruim drie kwartier achterstand van Spirig.

Scheltinga tekende zijn eerste pro-race op met een 31e plaats. Hij finishte na 4:01:47 uur en zat daarmee iets minder dan 25 minuten achter Funk. Zijn reactie hieronder: