Een goed fietsonderdeel zorgde er zojuist voor dat Niels van Lanen een vierde plek tijdens de Europe Triathlon Junior Cup in Wels wist veilig te stellen. De wedstrijd werd gewonnen door de Spaanse Igor Bellido Mikhailova, die de klok na 53:40 minuut stopte. De Oostenrijkse Jan Bader en de Franse Loris Lala werden respectievelijk tweede (+0:09) en derde (+0:14).

Gjalt Panjer pakte bij de mannen een zeventiende plek (+1:25). Mitch Kolkman finishte als 23e (+2:13), Jesse Cuijpers werd 28e (+2:38), Olaf Jan Bosscher 32e (+3:07), Joost Friderichs 37e (+3:37) en Daaf Plomp kwam als 62e over de streep (+7:20).

Na het zwemonderdeel keek Van Lanen – die rond een 25e plek wisselde – nog op tegen een achterstand van 29 seconden tot de eerste man: de Oostenrijkse Thomas Windischbauer. Met de vierde snelste fietstijd – 26:50 minuut – zette hij dit in het zadel recht en baande hij zich snel een weg naar voren. Dankzij een tijd van 14:35 minuut op de vijf kilometer – tevens de vierde snelste looptijd in het veld – slaagde van Lanen erin naar een mooie vierde plek toe te lopen.

Barbara de Koning pakt een negende plaats bij de dames

Bij de dames stonden er vandaag ook veel Nederlandse atleten aan de start. Barbara de Koning was de snelste van hen en pakte een negende plek (+1:36) in de door de Spaanse Maria Casals Mojica gewonnen race. Met de Zwitserse Livia Wespe (+0:04) en de Spaanse Natalia Castro Santos (+0:50) was het podium compleet. Luna de Bruin finishte op een twaalfde plaats (+1:51), Sonja de Koning werd 20e (+3:05), Merel Veltman werd 30e (+4:50) en Tamar Veltman passeerde de finish met een 34e plek (+5:53).

Op negentien seconden achterstand van de snelste zwemster – de Hongaarse Marta Kropko – kwam De Koning als vijfde uit het water. Op de fiets kon de atlete geen aansluiting maken met de eerste dames en zo vond ze een positie binnen een achtervolgende groep. Met de tiende snelste looptijd in het veld – 17:24 minuut over vijf kilometer – liep De Koning vervolgens naar een mooie negende plek toe.