Een geëmotioneerde Sam Long trok zojuist vol overtuiging de winst van Ironman Coeur d’Alene naar zich toe. Met een tijd van 8:07:40 uur klokte de Amerikaan tevens een nieuw parcoursrecord. Hij moest er hard voor werken en al leek de strijd aanvankelijk tussen hem en de Canadese Lionel Sanders los te barsten, was het uiteindelijk de Amerikaanse Justin Metzler die als eerste na Long over de streep kwam en dus de tweede plaats veilig stelde (+5:22). Met de Portugese Pedro Gomes was het podium compleet (+9:26). Sanders beleefde een zware dag. De atleet stortte halverwege de marathon compleet in en zakte van een gedeelde eerste plaats hard terug in het veld. Op het moment van schrijven lag Sanders zevende (+23:34).

Een zwemtijd van 49:43 minuut zorgde ervoor dat de Hongaarse Balazs Csoke zijn concurrentie een dikke twee minuten te snel af was. Terwijl Csoke in het water eenzaam aan de leiding ging, ontstond er achter hem een groepje met zes atleten: Metzler, de Canadese Cody Beals, Gomes, de Australische Tim Rea, de Amerikaanse Eliot Scymanski en – achteraan dit rijtje – Sanders. Long klom als tiende op 4:31 minuut afstand van de eerste man uit het water.

Het duurde zo’n 40 kilometer voordat het groepje van Metzler en Sanders het gat tot Csoke had gedicht. Terwijl voor een aantal atleten het tempo binnen deze groep te hoog lag en zij dus afwaaiden, slaagde Long er juist in zich een weg naar voren te banen en aansluiting te vinden. Na zestig kilometer bestond de kopgroep uit zes atleten: Sanders, Long, Metzler, Beals, Gomez and Rea. Daarachter was het gat tot de eerstvolgende atleet – de Amerikaanse Tripp Hipple – met tweeënhalve minuut al aanzienlijk groot.

Sanders stort in, Long gaat vrijuit 

Tegen het eind van het fietsen waagden Sanders en Long het erop en reden ze samen weg. Met de tweede wissel bijna in zicht bleek Long nog net wat extra’s te kunnen geven. Met anderhalve minuut voorsprong op Sanders hing hij zijn fiets dan ook als eerste terug in de rekken. Sanders liet het er uiteraard niet bij zitten en ging sterk in de aanval tijdens het lopen. Na zo’n vijftien kilometer had hij het gat tot Long gedicht, maar het duurde niet lang voor hij weer een gat moest laten vallen. Onder andere maagproblemen speelden daarin een rol, want ongeveer halverwege de marathon gooide Sanders zijn voeding eruit en kwam hij behoorlijk geparkeerd te staan. Na een korte stop ging hij toch weer verder, maar de winst – of überhaupt een mooie finishpositie – zat er vandaag voor hem niet meer in.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Sanders stort hard in tijdens de marathon. (Foto: 3athlon.nl)

Om Sanders hoefde Long zich niet meer druk te maken, maar van achter kwam Metzler – die op 8:37 minuut als derde wisselde naar het lopen – sterk opzetten. Al liep hij sterk naar voren, was Long toch een brug te ver. Sanders wist hij wel snel op te rapen. Long ging echter vrijuit en stelde na 8:07 uur de winst veilig. De tweede plek ging naar Metzler en in de laatste kilometers was ook Gomes – die derde werd – nog aan Sanders voorbij gekomen. Op het moment van schrijven was Sanders al teruggezakt naar een zevende plek.