Para triatleet Geert Schipper – die in 2016 nog de zilveren medaille vanuit Rio mee naar huis bracht – kijkt met een onzeker gevoel uit richting Tokyo: zal hij dit jaar zijn zilveren medaille kunnen overtreffen of steekt een gebroken rolstoel een stokje voor deze gouden droom? Vijf weken geleden brak een stang tussen het voorwiel en het frame doormidden. Niet alleen het materiaal raakte beschadigd, ook Schipper zelf hield er een vervelende blessure aan zijn pols en wat andere kleine verwondingen aan over.

De fiets was nog niet direct opgegeven. ,,Ik kon hem nog laten maken; ze hebben er heel kunstig een oplossing voor gevonden. Ik was eigenlijk net weer begonnen met trainen”, verklaart Schipper in een interview met het Noordhollands Dagblad. Echter bleek de speciale op-maat-gemaakte fiets zich niet zo eenvoudig te laten repareren. Toen afgelopen donderdag het frame opnieuw brak, werd duidelijk dat er toch echt een nieuwe moet komen. Het materiaal is op, oftewel: metaalmoeheid. ,,Plat gezegd is mijn vertrouwen in deze stoel volledig weg”, reageert Schipper. ,,Dit betekent gewoon dat hij niet meer is te repareren, ook al had ik dat graag gewild. Juist omdat hij helemaal speciaal op mijn lijf was gemaakt. Maar je kan er op wachten dat het opnieuw misgaat.”

Op het laatste onderdeel – vijf kilometer wheelen – heeft Schipper juist extra hard een goede rolstoel nodig: ,,Precies bij dat laatste onderdeel ligt voor mij de winst. Dan kan ik echt snelheid maken. Maar dan heb ik wel het goede materiaal nodig.”

Het lastige is dat hij een vervangende rolstoel niet even snel online kan bestellen: ,,Je haalt zo’n speciale race-rolstoel niet uit de schappen bij een lokale supermarkt. Dit zijn bijzondere rolstoelen. Ze worden tot op de millimeter nauwkeurig op jouw maat ingemeten en gemaakt.”

Geen 6000 Euro voor een nieuwe rolstoel begroot
Het is niet alleen de tijd die begint de dringen, in Schipper’s begroting voor de Paralympische Spelen was geen nieuwe rolstoel van 6000 Euro opgenomen. ,,Ik heb zelf mijn begroting gemaakt voor vier jaar topsport”, verklaart Schipper. ,,Ik ben dolblij met de ondersteuning en met een netwerk van sponsors die mij al helpen. Maar de aanschaf van een nieuwe rolstoel, die stond er dus niet in.”

‘Ik sport niet alleen voor de lol, ik ga echt voor de knikkers’
Met nog enkele maanden te gaan tot de Paralympics, is er dus tijdnood. ,,Ik zit midden in de voorbereiding voor de Paralympics. Ik wil niet te ver achterop raken”, legt Schipper uit. ,,Daar komt bij dat je echt een paar weken nodig hebt om een nieuwe te bestellen en te laten aanmeten. Het is echt een specialisme en het is allemaal handgemaakt. Ik hou alle opties open, dat moet wel, want ik heb een echte Olympische droom en die laat ik me niet zomaar afpakken. Ik hoop dat er mensen zijn die een bijdrage willen leveren.”

,,Belangrijkste is namelijk dat de nieuwe stoel he-le-maal klopt en helemaal in balans is. Alleen dan kan ik als sporter de maximale prestatie leveren. Want ik sport niet alleen voor de lol, zogezegd. Ik ga echt voor de knikkers.”