Na de hegemonie van Seppe Odeyn – die de afgelopen tien jaar alle edities van de fameuze De Hel van Kasterlee won – is Geert Lauryssen zojuist de winnaar geworden van de 2023-editie van de wedstrijd. Onder warme omstandigheden, in ieder geval naar maatstaven van deze crosswedstrijd over 15 kilometer hardlopen, 125 kilometer mountainbiken en nog eens 30 kilometer hardlopen, besliste Lauryssen de race tijdens de laatste run.

Tijdens de eerste twee onderdelen legde Lauryssen al meteen een mooie basis voor zijn uiteindelijke overwinning. Na de 15 kilometer hardlopen en 125 kilometer op de mountainbike – het fietsen was dit jaar waarschijnlijk zwaarder dan de afgelopen jaren, juist vanwege de warmte en het feit dat het parcours daardoor modderig was – kwam hij samen met Arno Brouwers in T2. Slechts 1:45 minuut daarachter kwam ook Tim van Hemel in de wisselzone terug en zo begonnen de eerste drie mannen, allemaal vooraf al wel gezien als mogelijke winnaars, dus dicht bij elkaar aan de laatste en daarmee beslissende 30 kilometer hardlopen. Op dat moment minder goed nieuws voor de Nederlandse fans, want Geert Kuijk was op dat moment de snelste Nederlander op een tiende plaats, maar hij streed toen al ruim 23 minuten achter de snelste mannen. Tijdens de run zakte Kuijk nog wat verder weg om uiteindelijk elfde te worden op 35 minuten achterstand.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Geert van Kuijk elfde bij De Hel van Kasterlee (Foto: 3athlon.be)

Tijdens het lopen was het overigens Lauryssen die écht begon te dicteren en ook al was de slotrun met 30 kilometer nog lang en slopend, werd door het constant groter worden van zijn voorsprong al vrij snel duidelijk dat Lauryssen De Hel van Kasterlee zou winnen. Dat deed hij in een tijd van 7:28:15. Van Hemel, die al in de eerste van twee looprondes voorbij ging aan Brouwers, werd tweede in 7:33:16. Brouwers viel uiteindelijk van het podium en werd ook nog ingehaald door Stef Verachten, die dus derde werd in een tijd van 7:36:35.

In de vrouwenrace ging de winst naar Lotte de Vet.

Geert Lauryssen wint De Hel van Kasterlee (Foto: 3athlon.be)