Zo’n eerste editie van een nieuwe wedstrijd – in dit geval Ironman Hoorn of feitelijk het ‘Multisport Festival Westfriesland’ – staat altijd hoog op het lijstje van atleten. Daar ‘moet’ gewonnen worden. Voor Geert Schipper en Tessa Kortekaas kwam die wens ook daadwerkelijk uit: zij wonnen afgelopen zondag de ‘5150’, ofwel Olympische Afstand in Hoorn.

Voor Schipper was dat sowieso een droom die uitkwam, want eerder liet hij al optekenen dat hij voor slechts één ding naar Hoorn kwam en dat was een overwinning. De enige paratriatleet aan de start mocht uiteindelijk het lint omhoog houden na 1:48:44. Tristan Olij kwam overall als tweede binnen in een tijd van 1:55:25, terwijl Jeffrey van der Park na 2:00:06 het overall podium compleet maakte. Het was wellicht opvallend hoe weinig buitenlanders er aan de start van deze Ironman stonden, maar het was wel Fabian Flores uit Guatemala die als vierde overall over de streep kwam. Hij had 2:03:17 nodig voor zijn race.

Bij de vrouwen was het dus Tessa Kortekaas die aan het langste eind trok. Zonder slag of stoot ging dat niet, want de professioneel atlete kwam tijdens het fietsen nog hard ten val door een aanrijding met een motor van de organisatie. Flink gehavend en ook aangeslagen – ze is zelfs een deel van de wedstrijd ‘kwijt’ – wist ze haar weg te vervolgen om uiteindelijk tijdens het lopen toe te slaan en zichzelf met een overwinning te belonen. Na 2:11:56 zette zij de klok stil en daarmee bleef ze onder andere Talisa van der Fluit (2:13:38) en Sophie Engels (2:19:27) voor.

Ironman 4184

De Ironman 4184, waarbij je 400 meter zwemt, 18 kilometer fietst en 4 kilometer loopt, werd uiteindelijk gewonnen door Eddy van Leeuwen. De Nederlander kwam na 53:50 minuut over de finish en bleef daarmee landgenoot Maarten Nota (57:10) ruim voor. Het podium werd gecomplementeerd door de Duitser Vito Tagliente, die na 57:49 minuut finishte.

Bij de vrouwen op deze afstand een volledig Nederlands podium. Monica Battle Carreras finishte na 1:04:24, gevolgd door Karin Wilterdink (1:05:16) en Larissa Buis (1:06:28).