Met Daniela Ryf aan de start is het bijna vooraf al duidelijk wie er gaat winnen; en vaak ook niet zo zuinig. Zo ook afgelopen weekend in Klagenfurt. Daniela Ryf pakte overtuigend de titel, werd zelfs twaalfde overall en had een voorsprong van 26 minuten op de tweede vrouw. En dat terwijl Ryf na de finish aangaf zich niet zo goed te hebben gevoeld. De tweede plaats ging naar Bianca Steurer, die zich zo direct kwalificeerde voor het WK Ironman in Kona. Met Heini Hartikainen was het podium bij de dames compleet. Het duurde nog wel even voor de dames het podium konden beklimmen voor de champagne shower, aangezien Hartikainen pas 52:28 minuut na Ryf binnenkwam.

Bij de mannen lag lange tijd Lukasz Wojt op kop. Zoals vaker zwom en fietste de atleet ver van iedereen weg. Echter kwam hij tijdens het lopen regelmatig stil te staan door kramp in zijn benen. Zo passeerde Daniel Bækkegård – met wie Wojt lange tijd samen fietste – hem na ongeveer vijftien kilometer lopen. Bækkegård liep met een tijd van 2:53:11 een sterke marathon en bereikte zo uiteindelijk als eerste het rode tapijt. Tussen de Belg Stenn Goetstouwers en David Plese spande het er tot aan de laatste meters nog om voor het zilver. Uiteindelijk finishte Goetstouwers slechts zes seconden voor Plese als tweede (+11:27), waardoor Plese dus het brons pakte. Voor Wojt zat een podiumplaats er niet meer in, hij kwam als vierde over de streep op 13:03 minuut van de winnaar.

(tekst gaat verder onder foto)

Daniela Ryf pakt de titel. (Foto: Twitter)

Twee spannende halve marathons tijdens Ironman 70.3 Jönköping
Het werd een ontzettend spannende halve marathon voor de mannen afgelopen weekend in Jönköping. Halverwege het lopen bevond de gehele top vijf zich binnen – maar liefst – 41 seconden van elkaar. Ook op de fiets raakte niemand elkaar ver uit het oog. Lange tijd leek thuisfavoriet Patrik Nilsson het publiek de hoofdprijs te gaan geven. Dit werd nog even spannend toen hij op de fiets ten val kwam, maar hij stapte snel weer op. Toch verloor hij alsnog zijn koppositie en zo ging landgenoot Robert Kalinn voor T2 vrijuit. Dicht op elkaar begonnen de atleten aan het lopen. Nilsson liep steady richting de kop en nam deze halverwege over van Kalinn. Dit duurde niet lang: met nog enkele kilometers te gaan haalde de Engelse Elliot Smales hem bij. Zo kwam Smales uiteindelijk als eerste onder het lint door in een tijd van 3:52:59. Nilsson volgde slechts 30 seconden daarna met het zilver. Het brons was aan Mathias Petersen besteed (+0:49).

Bij de vrouwen bleef de podiumverdeling ook tot aan de laatste meters onbepaald. Lange tijd lag Lisa Norden voorop in de wedstrijd. Al tijdens het zwemmen en fietsen werkte Norden naar een nette voorsprong toe; zo begon ze met een buffer van bijna vijf minuten op de tweede vrouw aan het lopen. De tweede en derde vrouw – Pernille Jensen en Claire Hann – kwamen na de tweede wissel al snel naast elkaar te lopen. Het leek dus een spannende battle te worden om de tweede plek. Totdat vlak voor de finish bleek dat Hann nog energie over had voor een eindsprint. Zo liet zij met enkele kilometers te gaan Jensen achter zich en kwam ze gevaarlijk dicht in de buurt van Norden, die steeds verder terug zakte. Met de finish in zicht haalde ze Norden bij en zo pakte Hann de titel in Jönköping, in een tijd van 4:25:51. Norden kon haar tempo niet meer hoog houden en zag ook het zilver voor haar neus verdwijnen aan Jensen. Zo pakte Norden het brons op slechts 52 seconden achterstand van de eerste vrouw. Het zilver ging dus naar Jensen (+0:21).

Verwarring tijdens Ironman 70.3 Ecuador
Grote winnaar van Ironman 70.3 Ecuador afgelopen weekend leek Fernando Toldi te zijn. Echter bleek na de finish dat de Braziliaanse atleet niet gestopt was om een penalty uit te zitten; hierdoor werd de winst hem dan ook ontnomen. Dit maakte Tim Rea tot de grote winnaar van de wedstrijd in een tijd van 4:02:40, gevolgd door Felipe van de Wyngard als tweede (+1:20) en Kevin Collington als derde (+4:06). Lees hier meer over de diskwalificatie en de reactie van Toldi.

Bij de vrouwen werd de race gewonnen door Sarah Pampiano. Na 45 kilometer fietsen wist Pampiano de tijd die zij met zwemmen had verloren weg te werken. Zo pakte ze de leiding over en stond zij deze ook niet meer af. Na het fietsen lag Pampiano ruim tien minuten voor op haar grootste concurrente. Tijdens de halve marathon kon ze dit gat nog verder uitbreiden tot ze met een voorsprong van 13:27 minuut de titel op haar naam schreef. Tweede vrouw werd Elizabeth Bravo; daarachter kwam Susana Guillen als derde over de streep (+22:05).

Het vrouwenpodium van Ironman 70.3 Ecuador. (Foto: Twitter)