Grote winnaar van Ironman 70.3 Ecuador leek afgelopen zondag Fernando Toldi te zijn. Echter bleek na de finish dat de Braziliaanse atleet niet gestopt was om een penalty uit te zitten, waardoor de winst hem werd ontnomen.

Na ongeveer zestig kilometer fietsen kreeg Toldi een penalty voor het langer dan 25 seconden te doen over het inhalen van een andere atleet. ,,Ik werd gewaarschuwd en ben gestopt bij de penaltytent, waar vervolgens mijn naam niet op het bord stond”, verklaart de atleet op zijn Instagram. De organisatie adviseerde Toldi om de race op dat moment alsnog voort te zetten. ,,Naar mijn mening was het een grote fout van de organisatie om mij te adviseren door te racen toen mijn nummer niet op het bord stond. Door bloed, zweet en tranen haalde ik de eerste plaats. Ik gaf alles om deze wedstrijd te winnen. Ik ben gefrustreerd door deze fout van Ironman; het is moeilijk te verwerken, maar het leven gaat door. Toch kan van binnen niemand mij deze overwinning afnemen.”

De vervelende situatie pakte voor Tim Rea en achtervolgers wel gunstig uit: na de finish werd Rea alsnog als winnaar bekroond in een tijd van 4:02:40. Daarmee schoof Felipe van de Wyngard door naar de tweede plaats (+1:20) en werd Kevin Collington derde (+4:06).