Hij is een hardloper in hart en nieren, maar houdt ook van andere sportieve uitdagingen. Eén van die uitdagingen voor Gerard Pijnenburg werd Ironman 70.3 Vichy, waar hij vorig jaar namens KiKa Extreme aan deelnam. Hij zamelde veel geld in voor het goede doel en daarmee was zijn deelname een succes, maar sportief lag dat net wat anders: Pijnenburg haalde de cut-off bij het zwemmen niet, mocht dus niet door op de fiets en moest zijn race vroegtijdig staken. ,,Dan zakt de grond echt wel even onder je voeten vandaan. Ze waren onverbiddelijk.” Juist daarom is Pijnenburg nu extra gebrand op revanche: ,,Ik zal die finish halen.”

Pijnenburg is een sporter pur sang en zette zich al meerdere keren maximaal in voor KiKa. Zo liep hij een kleine twintig marathons en is hij momenteel ook in voorbereiding op de ‘Marathon des Sables’, waarbij je verspreid over zes dagen maar liefst 250 kilometer door de Sahara loopt. Het zwemmen en fietsen ligt hem echter minder. ,,Vorig jaar zag ik de oproep van KiKa om mee te doen in Vichy. Het leek me meteen een mooie uitdaging: uit mijn comfortzone stappen en iets doen dat wat verder van me afstaat. Ik heb me vrij snel aangemeld, heb het sponsorgeld bij elkaar gehaald en stond toen dus aan de start in Frankrijk.”

Dat sportieve avontuur werd geen succes, want na 1:13 uur zwemmen kwam Pijnenburg uit het water, welgeteld drie minuten langer dan de toegestane zwemlimiet. ,,Heel zuur, want toen ik bij mijn fiets kwam, stond er een Franse dame met een laptopje en die zei alleen maar dat ik niet door mocht. Een catastrofe: ik kon wel door de grond zakken. Het zwemmen was voor mij – als ongeoefende zwemmer – een behoorlijke aanslag. Ik begon met borstcrawl, maar had al vrij snel problemen met mijn ademhaling en ging over naar schoolslag. Het water is dan behoorlijk koud. Ik heb nog een foto dat ik, net uit het water en in het bijzijn van mijn zoon, sta te rillen langs de kant.”

(tekst gaat verder onder foto)

Pijnenburg (links) na afloop van één van zijn vele sportieve prestaties voor KiKa. (Foto: aangeleverd)

Van de grootste teleurstelling bekomen, gedoucht en omgekleed en nog diezelfde dag langs het parcours om alle andere deelnemers aan te moedigen, hervond Pijnenburg alweer zijn motivatie. ,,’Mij krijgen ze niet klein’. Dat is wat ik meteen dacht. Ik riep nog diezelfde dag dat ik volgend jaar (dus aankomende editie, red.) weer mee doe. Heel leuk was het toen mijn zoon zei dat hij ook mee zou doen.” Zijn zoon, de 29-jarige Lino, heeft ook geen ervaring met triathlon. ,,Dus dat wordt nog best een dingetje. Wat vooral heel erg leuk is, is dat we dit nu samen met elkaar kunnen delen.”

De twee zijn in ieder geval weer druk bezig om voldoende geld voor het goede doel, KiKa dus, in te zamelen. ,,Vaak begin je met het bekende kringetje van familie en kennissen”, legt Pijnenburg uit. ,,Maar er zijn heel veel mogelijkheden om geld in te zamelen. Ik heb bijvoorbeeld heel vaak supermarkten gevraagd of ik de inkomsten van statiegeldbonnen mag gebruiken, vaak gecollecteerd bij grotere ketens en daarnaast heb ik een aantal shirtsponsors. Toegegeven: je hebt niet altijd zin om geld in te zamelen en het voelt echt wel eens als bedelen, maar je weet ook waar je het voor doet. Dat is de echte drijfkracht voor dit alles. Daarnaast word je heel goed geholpen door KiKa. Je hebt nooit het idee dat je het alleen moet doen.”

Pijnenburg maakte binnen zijn familie geen kinderkanker van dichtbij mee, maar vanuit zijn werk als verpleegkundige kwam hij regelmatig in aanraking met ernstig zieke kinderen. ,,Zij zijn zo afhankelijk van ons als volwassenen. Als je hen kunt helpen, is dat iets heel speciaals.”

Op 22 augustus is het in ieder geval zover en zal Pijnenburg opnieuw aan de start staan van Ironman 70.3 Vichy. Doneren kan via zijn persoonlijke pagina. Eerder gaat een groep met KiKa-deelnemers ook van start bij Ironman 70.3 Barcelona. Voor alle informatie en de mogelijkheid om zelf mee te doen, kun je hier terecht.