De jeugd heeft de toekomst. Hoe mooi is het dan ook om ieder jaar weer al die talentvolle jongeren aan de start te zien van de verschillende triathlons door heel het land. Hard getraind, gefocust en met de wil om te winnen. Juist om deze jeugd een extra podium te geven, spreken wij de komende weken met een behoorlijk aantal van hen. We hebben het met hen over de sport, het trainen, de combinatie met school en soms ook de lastige keuzes. We kijken naar de in hun ogen mooiste wedstrijden, maar ook naar de minder mooie kanten. We trappen af met de zestienjarige Niels van Lanen.

Niels van Lanen beleefde in 2019 zijn beste seizoen tot nu toe als eerstejaars bij de junioren. In de jaren daarvoor zagen we hem vrijwel altijd de hoogste trede van het podium bekleden bij de jeugd. Ondanks dat de overstap naar de junioren vaak een lastige is, maakte Van Lanen hem met succes.

Hoe Van Lanen in de triathlon verzeild raakte
Het begon allemaal in 2012, in het zwembad: ,,Ik was toen acht en ik zwom al een paar jaar. Ik zat bij een zwemvereniging en daar was een trainster met wie ik het goed kon vinden: zij deed ook triathlon. Samen met mijn vader en Jelle (broer, red.) zijn we een keer gaan kijken en toen wilde ik dat ook.” Daarvoor was Van Lanen nog helemaal niet bekend met de sport: ,,Ik wist niet wat een triathlon was.” Ondertussen is dat dus wel anders.

Beste prestatie
Van Lanen kijkt terug op een succesvol seizoen in 2019: hij zette afgelopen jaar zelfs zijn allerbeste prestatie neer met een vierde plaats in de Junior Super League in Jersey. Het is dan ook terecht de prestatie waar hij het meest trots op is: ,,Ik had gehoopt op top tien en wist eigenlijk al niet of het realistisch was. Dit was helemaal bijzonder.”

Minder leuke momenten
Ondanks dat veel jonge triatleten op de middelbare school afgeleid raken, heeft Van Lanen daar nooit echt last van gehad. Wel heeft hij een enkel moment gekend waarop hij de motivatie even kwijtraakte. ,,Ik heb nooit echt gedacht ‘ik vind het niet meer leuk’, maar ik heb wel een tijdje weinig motivatie gehad en dat het wat minder ging met trainen. Dat was aan het einde van het seizoen van 2018. Dat was mijn laatste jaar als jeugd en ik won alles in die categorie. Ik had geen concurrentie.”

Meekomen bij de junioren
Voor 2019 werd het zijn doel om goed mee te komen bij de junioren en dat bracht de motivatie volop terug: ,,Zo wilde ik mij plaatsen voor de internationale wedstrijden en goede ervaring opdoen.” Daar slaagde Van Lanen in en zo stond hij dus aan de start in Jersey en ook in Oostenrijk als onderdeel van het Nederlandse Junioren Relay Team: ,,We werden daar zevende tijdens het EK voor junioren. Ik had niet echt een verwachting voor die wedstrijd. Ik startte als laatste van ons team en ik had dus vooral als doel om niet ingehaald te worden en keihard te racen. Dat lukte.”

Grootste droom
,,Ooit een WTS series winnen”, antwoordt hij zonder enige twijfel als we hem vragen naar zijn allergrootste droom. Opvallend genoeg noemt hij dus niet de Olympische Spelen. Is dat niet het ultieme wat je kunt bereiken in deze sport op de korte afstand? ,,Ik vind dat als je een WTS kan winnen, je dat jaar duidelijk de beste triatleet van de wereld bent. De Olympische Spelen kan je ook winnen als je toevallig een goede dag hebt”, wijst hij ons stellig op het verschil.

(tekst gaat verder onder foto)

(Foto: Facebook)

Triathlon combineren met school
Anders dan veel van zijn leeftijdgenoten heeft Van Lanen behalve huiswerk dus ook de trainingsdruk op zijn schouders liggen. Desondanks weet hij dit goed te combineren met school: ,,Ik zit op een LOOT school in Nijmegen. Daar houden ze rekening met mijn trainingen. Ik hoef bijvoorbeeld niet alle vakken te volgen en als ik training tijdens lesuren heb, kunnen die verplaatst worden of kan ik vrij krijgen.”

Grootste voorbeeld:
,,Vincent Luis (Fransman en winnaar WTS 2019, red.)”, reageert Van Lanen als we hem vragen naar zijn grootste voorbeeld. ,,Die is heel constant en dus eigenlijk altijd wel goed. Hij is sterk op elk onderdeel. Kan hard zwemmen, hard fietsen en hard lopen. Tactisch is hij ook heel goed en hij durft aanvallend te racen.”

Favoriete en minst favoriete wedstrijden of onderdelen
,,De Team Relays vind ik altijd wel leuk, want ik hou van korte wedstrijden. Ik ben heel explosief. Een gewone sprint is vaak heel hard zwemmen, dan komt alles op de fiets samen en wordt het een loopwedstrijd. In de Team Relay is het echt belangrijk dat je in de breedte een sterk team hebt en geen grote zwakte. Tactiek is ook heel belangrijk.”

Een ‘loopwedstrijd’ binnen een triathlon heeft Van Lanen zijn voorkeur dan ook niet. ,,Dat vind ik het minst leuke wedstrijdverloop. Als het op de fiets bij elkaar komt en het een loopwedstrijd wordt. Dan denk ik ‘we kunnen net zo goed een hardloopwedstrijd doen’.” Of lopen dan ook zijn zwakke onderdeel is? ,,Nee, ik denk niet echt dat ik een duidelijke zwakte heb. Met lopen heb je veel concurrentie, maar ik denk dat ik wel goed mee kan komen.”

Zijn beste tips?
,,Zorg dat je het leuk vindt”, adviseert Van Lanen aan kinderen die overwegen te beginnen met triathlon. ,,En als je op wil geven en het even niet meer leuk vindt, ga dan op zoek naar een manier hoe je het weer leuk kunt maken. Maar als je er echt geen lol in hebt kom je nooit ver, dan stop je op een gegeven moment gewoon.” Ook voor mede-triatleten heeft Van Lanen leuke tips: ,,Wat mij veel heeft geholpen is trucjes afkijken van de pro’s; vooral voor de wissel of start. Of hij een voorbeeld heeft? ,,Met zwemmen, direct na de start, is er altijd een volle sprint en veel mensen gaan dan op zo’n hoog mogelijke frequentie keihard rammen, terwijl je dan juist goede krachtige slagen moet maken om uit het gedrang te blijven. Dat heb ik afgelopen jaar fout gedaan en nu geleerd door veel pro wedstrijden te kijken.”

Van Lanen tijdens het EK Team Relay. (Foto: Facebook)