Terwijl je binnen de triathlonsport steeds vaker en feller de discussie over de al dan niet aanwezigheid van doping hoort, lijken er de laatste tijd ook steeds weer meer toonaangevende sporters van aanverwante sporten gepakt te worden op het gebruik van verboden middelen. Nu is het bijvoorbeeld de beurt aan de 37-jarige Wilson Kipsang: de Keniaanse voormalig wereldrecordhouder op de marathon is geschorst omdat hij de dopingregels heeft overtreden.

Dit meldt de Unit Integriteit Atletiek, een onafhankelijke instantie die door de World Athletics (voorheen IAAF, red.) in het leven is geroepen. Deze organisatie bericht dat Kipsang bewust dopingcontroles buiten competities zou hebben ontlopen, maar ook dat hij geknoeid zou hebben met monsters.

Binnen de marathonwereld is Kipsang een bijzonder grote naam. Zo liep hij in 2013 het wereldrecord in Berlijn (toen 2:03:23, red.), won hij ook de marathons van onder andere London en New York en daarnaast pakte hij brons op de Olympische Spelen van 2012. Daarnaast is zijn persoonlijk record, 2:03:13, nog steeds de zesde snelste tijd ooit gelopen.

Triathlon in Kenia

Eerder spraken wij met Vincent Ochieng, die tijdens het WK Triathlon in Almere teammanager zal zijn van de Keniaanse equipe. Hij legde uit dat steeds meer Kenianen de overstap maken van marathon naar triathlon, omdat dit hen een grotere kans geeft om door te breken.