Het is altijd prettig als onderzoeken aantonen dat ‘onze’ sporten goed voor ons zijn. Zo blijkt nu bijvoorbeeld uit een grootschalig en langdurig onderzoek dat zwemmen niet alleen ouderdom tegengaat, maar ook nog eens het risico op overlijden aanzienlijk verkleint.

Zwemmen staat per definitie al bekend als een zeer gezonde sport waarbij je bijzonder veel spiergroepen aanspreekt. Niet voor niets is deze sport voor eigenlijk iedereen geschikt: jong en oud, goed in conditie of juist minder. Uit een onderzoek van de University Bloomington’s Counsilman Center for the Science of Swimming blijkt in ieder geval dat mensen die ouder dan 35 zijn en drie tot vijf keer per week zwemmen, hun veroudering behoorlijk tegengaan. Dit werd onder andere afgemeten aan de longfunctie en aan de bloeddruk in verhouding tot spiermassa.

Misschien nog wel interessanter is een ander onderzoek dat werd uitgevoerd door de University of South Carolina en dat aantoont dat er onder zwemmers een vijftig procent lager overlijdenspercentage heerst dan bij sporten als hardlopen en wandelen, maar ook in vergelijking tot mensen die nooit sporten. Dit onderzoek is uitgevoerd over een tijdsduur van 32 jaar en onder meer dan 40.000 mannen.