Wie naar buiten kijkt, ziet al snel: niet al te best weer en dus best lekker om eens een dagje binnen te blijven. Misschien wat minder trainen en een rustdagje. En wat kun je dan doen? De keuken in natuurlijk voor een heerlijk en herstellend gerecht! Dankzij Ien Vitse, onze Belgische collega, onderstaand recept!

Het is niet altijd eenvoudig om tofu lekker klaar te maken, maar deze marinade doet het hem wel. Zoet en heerlijk pittig tegelijkertijd. Het is tevens een gerechtje waar je alle ingrediënten eenvoudig kunt terugvinden.

 Ingrediënten voor 4 personen (of 6 bijgerechten)

500 gram stevige tofu – 6 eetlepels ketjap manis (zoete sojasaus) – 120 ml sriracha (of een andere pittige chilisaus) – 4 eetlepels sesamolie – 2 mooie stronken broccoli – 2 eetlepels sesamzaad – 1 eetlepel olijfolie – eventueel: ½ bussel koriander

Bereiding

We starten met de marinade. Roer in een schaal de ketjap manis, de sriracha en de sesamolie door elkaar. Snij de tofu in 1 centimeter dikke repen en meng ze rustig door de marinade. Zet weg in de koelkast en laat minimaal een half uur marineren. Een hele nacht mag uiteraard ook.

Snij de broccoli in roosjes. Blancheer de roosjes 4 minuten in een grote pan met kokend water. Zet ondertussen een grote kom met ijswater klaar en schep de roosjes met een schuimspaan vanuit het kokende water meteen in het ijswater. Zo blijft de frisgroene kleur mooi behouden.

Hou de harde stelen van de broccoli gerust bij in de koelkast of in de diepvries, voor de volgende keer dat je een groene groentesoep maakt. Giet het kookwater ook nog niet weg. Je kan dit in het volgende gerecht gebruiken, want daar moet je snijbonen koken (wat dus gerust in hetzelfde water kan) en je kan het achteraf gebruiken als basis voor een soep. Het is immers al een halve groentebouillon.

Goed, waar waren we… sesamzaad!

Verhit een wok of een grote gietijzeren koekenpan op hoog vuur. Voeg het sesamzaad toe en bak ze, regelmatig omschuddend, tot ze hun geur vrijgeven. Schud uit de pan.

Laat dezelfde pan op het vuur staan, maar draai het vuur nu wat lager. Voeg de olijfolie toe en leg er voorzichtig wat tofurepen in: niet alles in één keer, want als de pan te vol ligt, gaan de repen stoven en dat wil je niet. Laat ze 2-3 minuten met rust, tot de onderkant mooi bruin is. Schep om met een tang of spatel en bak nu ook de andere kant bruin. Schep de gebakken repen uit de pan en herhaal enkele keren tot je alle repen mooi bruin hebt gebakken.

Doe nu de overgebleven marinade in de wok, voeg de broccoliroosjes toe en laat even doorwarmen. Voeg tot slot ook de gebakken tofu er nog bij en schep voorzichtig om.

Giet over in een serveerschaal, bestrooi met het sesamzaad en eventueel enkele mooie plukken verse koriander.

Eet smakelijk!