Sara Svensk en Mathias Lyngsø Petersen wonnen zojuist Challenge Herning. Dat gebeurde onder pittige omstandigheden, want er viel tijdens de race behoorlijk veel regen in Denemarken. Terwijl de wedstrijd bij de vrouwen al snel tijdens het lopen bepaald leek te zijn, kende de mannenrace vele leiders en was het tot in de laatste kilometers nog spannend wie het lint zou pakken.

Morrison eerste vrouw na het zwemmen
Anders dan vaak het geval is, waren het vandaag de vrouwen die als eerste te water mochten: 40 minuten eerder dan bij de mannen klonk voor hen het startschot. Het waren Kimberley Morrison, Carolin Lehrieder, Pernille Thalund en Sara Svensk die tijdens het zwemmen een sterke kopgroep vormden. Voorop kwam Morrison als eerste uit het water in 27:46. De sterkte tijdrijdster was direct de tegenwind de baas en trapte hard weg bij het groepje van drie.

Op ruim drie minuten van de eerste vier vrouwen volgde, na het zwemmen, een groepje met daarin Lisa Robert, Renee Kiley en ook de Nederlandse Marion Tuin.

(tekst gaat verder onder foto)

Morrison krachtig aan kop. (Foto: 3athlon.nl)

Bij het 30 kilometer punt was het nog steeds Morrison op de koppositie, gevolgd door Svensk op 46 seconden. Thalund en Lehrieder zaten daar samen achter op een ruime drie minuten. Roberts – van wie de verwachtingen hoog waren – lukte het nog geen aansluiting te maken; op 7:26 minuut achter Morrison streed zij eenzaam tegen het noodweer in Herning.

Strange en Svensson snelste zwemmers bij de mannen
Op dit moment kwamen ook de mannen weer terug uit het water. De eerste man om dit te doen was Strange: hij zwom 26:10 minuut over deze 1,9 kilometer. Op de voet volgde Svensson, de Franse Guillaume zat hier 14 seconden achter, als vierde volgde Lyngsø Petersen op 25 seconden. De top vijf was compleet met de Mexicaan Mauricio Mendez Cruz, op 27 seconden van de kop. Kristian Høgenhaug, die naar verwachting tijdens het fietsen verder naar voren zou komen, bevond zich 22 seconden achter de raceleider na het zwemmen.

(tekst gaat verder onder foto)

Strange en Svensson als eerste twee weg bij de mannen. (Foto: 3athlon.nl) 

Guillaume zakt terug tot buiten de top tien
Rond het 30 kilometer punt (tijdens het fietsen, red.) had Guillaume de leiding in dit Scandinavische veld. Direct daarachter zat Strange, terwijl Svensson en Lyngsø Petersen op 51 seconden volgden. Later zakte Guillaume terug naar een plaats buiten de top tien.

Zo waren het uiteindelijk Høgenhaug en Svensson die als eerste in T2 aankwamen en begonnen aan het lopen. Gevogld door Strange (+1:18) en Lyngsø Petersen (+2:03). Guillaume volgde op ruim drie minuten van de eerste man en wist dit tijdens het lopen niet meer goed te maken.

(tekst gaat verder onder foto’s)

Strange tijdens het fieten. (Foto: 3athlon.nl) 

Morrison en Svensk wisselen gelijktijdig naar het lopen
Bij de vrouwen trok Morrison als eerste haar loopschoenen aan, onder het onrustige zicht van rivaal Svensk die ondertussen ook tegenover haar in de wisseltent zat. Ondanks deze spannende wissel nam laatstgenoemde rustig de tijd om nog haar sokken aan te trekken; de tijd die zij daarmee verloor maakte Svensk overigens snel weer goed tijdens het lopen.

De strijd om de winst leek op dit punt al alleen nog te gaan tussen Svensk en Morrison. Daarmee zou het brons overblijven voor Thalund (+7:36), Lehrieder (+11:11) of Roberts (+13:19), die op geringe afstand van de voorste twee aan het lopen begonnen. Tuin hing haar fiets op 21:07 minuut van de eerste vrouw in het rek.

Al na 5,7 kilometer haalde Svensk – ondanks het aantrekken van haar sokken dus – Morrisson krachtig in. Het gat tussen de twee werd hierna steeds groter.

Svensson zakt terug bij de mannen
Anders dan bij de vrouwen, liepen de nummers drie en vier bij de mannen al snel in op koplopers Høgenhaug en Svensson. Zo was het op 9,8 kilometer Lyngsø Petersen die de tweede plaats van Svensson had overgenomen (+0:19); hij leek het daar nog niet bij te gaan laten. Strange kwam hierna op 37 seconden achter de opgejaagde Høgenhaug in een derde plaats. Svensson was op dit punt afgezakt naar een vierde plek.

Svensk finisht als eerste vrouw 
Terwijl de mannen nog niet halverwege het lopen waren, zat het er bij de vrouwen voor Svensk al weer op: in een tijd van 4:10:28 pakte zij de titel. Gevolgd door Morrison (+3:39) en Thalund (+10:52), die de laatste trede op het podium mocht betreden. Tuin finishte als 11e in een tijd van 4:46:51 (+36:23).

Spannende laatste kilometers bij de mannen
Dat Lyngsø Petersen goede benen had, bleek al snel toen hij van een vierde naar een tweede plek liep, maar ook Høgenhaug kon dit tempo niet langer bijbenen en was daarom genoodzaakt de koppositie af te staan. Rond de 15 kilometer was het daarom Lyngsø Petersen die de race leidde; Høgenhaug volgde op 13 seconden en Strange op de derde plek (+0:41). Svensson zakte hard terug en liep op dit moment op een zevende plaats (+3:03).

Tot de finish wisten de mannen deze posities vast te houden. Zo won Lyngsø Petersen dus de race en werd hij daarmee ook Deens Kampioen (3:49:53). Achter Petersen ging het zilver naar Høgenhaug (+0:43) en het brons naar Strange (+1:32).