De Griekse student Kleon Papadimitriou kwam door het coronavirus vast te zitten in Schotland, waar hij studeert. Toen vluchten één voor één geschrapt werden, werd het hem duidelijk dat hij een andere manier moest verzinnen om terug naar zijn familie in Griekenland te reizen. In zijn fiets zag Papadimitriou de perfecte oplossing. In 48 dagen legde de 20-jarige Griek 3500 kilometer af om van Aberdeen richting Athene te komen. ,,Ik heb veel geleerd over mezelf. Over mijn limieten, mijn krachten en mijn zwaktes. Ik hoop dat deze reis tenminste één ander persoon inspireert om uit zijn comfortzone te stappen en iets nieuws te proberen”, vertelt Papadimitriou in een interview met CNN.

Eind maart – toen het coronavirus al hard toesloeg in veel delen van Europa – zocht Papadimitriou naar vluchten. Nadat drie van zijn vluchten geannuleerd werden en zijn vrienden reeds richting hun families waren vertrokken, kreeg de student een ingeving. ,,Op 1 april besefte ik mij dat ik nog tenminste één maand in quarantaine door zou moeten brengen in Aberdeen.” Dat alleen al was reden genoeg om te vertrekken. Papadimitriou nam na een beperkte voorbereiding al eens deel aan een wielerkoers in 2019. Een fiets had hij dus, maar de rest van het plan moest hij nog helemaal uitwerken.

Een tas vol sardientjes, pindakaas en brood

Hij kocht alle materialen en zo leek het wilde idee – dat zijn familie nog altijd niet echt serieus nam – toch echt werkelijkheid te worden. Papadimitriou’s vader stelde één voorwaarde: de student moest gebruik maken van een app tijdens zijn tocht, zodat zijn familie hem constant kon volgen. Op 10 mei was het zo ver. Met tassen vol sardientjes, pindakaas, brood, een slaapzak, tent en fiets materialen, stapte hij de fiets op.

Route en kilometers

Papadimitriou plande tussen de 55 en 120 kilometer per dag te fietsen door Engeland, Nederland, Duitsland, Oostenrijk en Italië, om tot slot met de boot richting Griekenland te varen. Het overgrote deel van de nachten bracht de Griek door in zijn tentje, ergens in de natuur, maar af en toe had hij het geluk gebruik te mogen maken van een bed en douche via kennissen. ,,Als introvert persoon werd ik opeens geforceerd om uit mijn comfortzone te stappen”, vertelt Papadimitriou over deze levens veranderende reis. ,,Dat moest ook wel”, gaat hij verder. ,,Want anders had ik soms geen plek om te verblijven, of geen water. Het dwong mij dus om interacties te hebben en om hulp te vragen.”

‘Dat was heel emotioneel’

Op 27 juni mocht Papadimitriou eindelijk zijn familie weer in de armen sluiten. ,,Dat was heel emotioneel”, vertelt hij. ,,Mijn ouders waren vroeger erg avontuurlijk. Zien hoe ik nu hun voorbeeld volg, maakte ze emotioneel. Het betekent voor mij ook heel veel.”