Wat een prachtig resultaat voor Quinty Schoens: de atlete behaalde zojuist een zeer nette vijftiende plaats tijdens de ITU World Cup in Santo Domingo. De winst ging naar de Nieuw-Zeelandse Andrea Hewitt, die in de laatste meters nog het goud binnen sleepte doordat de Amerikaanse Taylor Knibb, met zicht op de finish, een penalty van vijftien seconden uit moest zitten. Jony Heerink en Rani Skrabanja stonden ook aan de start, maar het is nog onduidelijk op welke positie zij finishten. Het lijkt erop dat zij buiten de top veertig vielen.

Tijdens het zwemmen viel het veld al behoorlijk uit elkaar, maar gelukkig voor Schoens en Skrabanja zaten zij aan de goede kant van deze splitsing. Zo kwamen de twee naast elkaar achter de golven vandaan tevoorschijn. Het maakte het daarentegen voor Heerink een stuk lastiger om zich een weg naar voren te banen. De ongeveer twintig vrouwen tellende kopgroep bleek een succesvolle formatie te zijn, aangezien zij hard wegreden bij de achtervolging. Dit zorgde er ook voor dat ongeveer vijf atleten afwaaiden in het begin van het fietsen.

Anders dan de mannen sloten de vrouwen deze Olympische afstand af met vijf kilometer lopen in plaats van tien; dit in verband met de extreme hitte op het eiland. Ondanks een penalty van vijftien seconden zette Knibb een geweldig looponderdeel neer. Met zicht op de finish zag zij de winst echter alsnog aan zich voorbij gaan terwijl de Amerikaanse vijftien seconden in de strafbox moest doorbrengen. Hewitt greep haar kans en pakte de zege net voor de neus van Knibb weg. Daardoor ging het zilver naar Knibb en het brons naar de Mexicaanse Claudia Rivas.