Evert Scheltinga sloot zondag zijn seizoen af met de eerste editie van de halve Challenge Cape Town in Zuid-Afrika. De nasmaak van een naar eigen zeggen tegenvallend seizoen – zoals hij vorige week in een interview verklaarde – spoelde zijn negende plaats vandaag niet weg. ,,Dit is geen positie waarvoor ik normaal gesproken race, maar na veel gedoe dit jaar en een paar weken slecht trainen door een blessure, ben ik blij dat ik in ieder geval mee heb kunnen doen.” Scheltinga verloor vandaag tijd op de kop tijdens het zwemmen en begon zo op twee minuten achterstand aan het fietsen. Hij wist de kop redelijk bij te houden en wisselde in een groepje op positie zeven tot negen naar het lopen. Weinig zal hij hebben genoten van het uitzicht op de tafelberg tijdens de halve marathon die daarna volgde. Hij kreeg het zwaar en moest daardoor genoegen nemen met een negende plaats (+14:24).

Een open en eerlijk interview na de finish (tekst gaat verder onder video):

De wedstrijd werd gewonnen door de Spaanse Pablo Gonzalez Dapena (3:46:48). De atleet kwam als eerste uit het water op een ruime minuut voorsprong van de achtervolging. Op de fiets kwamen de zes topfavorieten samen en zo klokten ze een tijd van 2:07:33 bij aankomst in T2. Op dat moment op kop lag de Zuid-Afrikaanse Matt Trautman, winnaar van Almere. Er waren echter slechts enkele kilometers voor nodig voordat Gonzalez Dapena de hoofdrol naar zich toe trok. De Spanjaard liet zoals vaker zijn indrukwekkende stel loopbenen gelden en finishte uiteindelijk als eerste na een marathon van 1:11:24. Daarachter volgden de Australische Steven McKenna (+1:26) en Trautman (+2:56) respectievelijk als tweede en derde.

Vrouwenrace
Bij de dames trok de Engelse Emma Pallant aan het langste eind. Na het zwemmen moest zij nog twee dames voor zich dulden: de Zuid-Afrikaanse Gillian Sanders en landgenote Annah Watkinson. Op de fiets viel zij vervolgens scherp aan, waardoor Sanders naar de achtergrond verdween. Watkinson wist het tempo wel bij te houden en zo wisselde de twee gelijktijdig naar het lopen. Op de halve marathon toonde Pallant zich van haar beste kant. Zo zegevierde zij uiteindelijk na 4:14:51. Het zilver ging naar Watkinson (+6:29) en het brons naar de Engelse Laura Siddall (+9:32).