WTS 2015 Podium

Marco Van der Stel toonde zijn aanvalslust op de fiets in de Grand Final van de World Triathlon Series in Chicago, maar in het lopen bracht hem dat niet verder dan een 53ste plaats. Sinds de wereldkampioen gekroond wordt over 9 WTS-races is de Grand Final zowat het officieuze WK geworden. Ook in de nacht van zaterdag op zondag Nederlandse tijd werd er een heroïsch gevecht geleverd, met de Spanjaarden Mario Mola en Javier Gomez in de hoofdrol. Zij waren de snelste lopers van een ruime kopgroep van zestig atleten. Gomez moest in een zinderende spurt de zege laten aan Mola, maar pakte wel zijn vijfde wereldtitel en bevestigt daarmee zijn supersterstatus. Nooit eerder won iemand vijf wereldtitels op de olympische afstand.

Marco op kop van de kopgroep (foto: Adrie Berk)
Marco op kop van de kopgroep (foto: Adrie Berk)

Marco Van der Stel kon in de 1500 meter zwemmen de schade beperken. De mannen moesten één grote ronde afleggen in het zwemonderdeel omdat de storm van de dag voordien het ponton vernield had. Marco miste net de aansluiting met de eerste groep, maar ging in de tegenaanval met Sven Riederer en nestelde zich in de uiteindelijke kopgroep van 33. Marco probeerde een paar keer mee in de aanval te gaan tijdens het fietsen, onder andere met Jonny Brownlee. Maar in de voorlaatste fietsronde kwamen de achtervolgers alsnog aansluiten en we kregen zo 60 leiders. Vier mannen, met onder andere Marco Van der Stel, probeerden nog weg te geraken, reden dertig seconden bij elkaar, maar in het lopen zetten Mola en Gomez snel orde op zaken. In de slotkilometer leek Gomez sneller te zijn, maar Mola kwam er met een laatste krachtinspanning over en won na een schitterende 10 km lopen. Gomez werd tweede én wereldkampioen. Richard Murray werd derde, maar het brons in de WTS ging naar Vincent Luis. Van der Stel liep nog naar de 53ste plaats. Daarmee eindigt hij in de WTS-ranking op de 77ste plaats.

Wij polsten bij Marco naar zijn gevoel. “Even persoonlijk verslagje: zwemmen sterk weg en bij de eerste boeien aan de buitenkant, hierdoor staken veel man onderdoor en heb ik in de 2e helft hard gas moeten geven om aansluiting te houden. Met een klein gaatje in de eerste 1.5 fiets ronde de laatste 50m in een plank dicht kunnen knallen. Daarna attent van voren gezeten en in de laatste 2 ronden weg gereden met 3 anderen. Met 30-40 seconden voorsprong van de fiets. Meteen al aan het begin van het lopen last gekregen van de darmen. Na 1,5 ronde lopen ineens alles eruit gekotst, tot 3x toe. Daarna toch doorgelopen en de wedstrijd uitgelopen,” aldus Marco.

Marco loopt naar de 53ste plaats (foto: Adrie Berk)
Marco loopt naar de 53ste plaats (foto: Adrie Berk)

[lightbox full=”http://”]

[/lightbox]

[lightbox full=”http://”]

[/lightbox]

[lightbox full=”http://”]

[/lightbox]

WTS Grand Final uitslag 2015

WTS Ranking 2015 M