Rachel Klamer in de kopgroep van 29 in Chicago (foto: Adrie Berk)

De Grand Final van de World Triathlon Series was volop genieten. Niet alleen van de mooie strijd tussen Gwen Jorgensen, die alweer naar een overwinning liep en ongeslagen de wereldtitel pakte, Vicky Holland en Non Stanford, maar vooral van een zeer sterke Rachel Klamer die in de achtervolging op de drie koploopsters alleen Andrea Hewitt voor zich moest dulden.

Klamer zorgde voor het beste Nederlandse resultaat ooit in een Grand Final. Haar gebalde vuist en glimlach aan de finish spraken boekdelen. Ze had een erg regelmatige wedstrijd, nadat ze met de grote groep uit het water kwam op 15″ van Zaferes. Ze fietste de hele tijd attent voorin en hoewel het parcours redelijk technisch was, met twee moeilijke U-turns, kwamen er geen aanvallen.

In de 10 km lopen gingen Stanford, Holland en Jorgensen er meteen vandoor. Daarachter volgden Hewitt, True, Stimpson en Klamer, die tot de voorlaatste ronde samen streden voor de vierde plaats. Hewitt versnelde in de slotfase, maar Klamer volgde redelijk dicht en pakte een hele mooie vijfde plaats, meteen een plaats beter dan haar 6de in Auckland. In de eindstand stijgt Rachel Klamer nog een plaatsje van zeven naar zes, het beste Nederlandse resultaat ooit! Flora Duffy stond voor haar, maar die had het lastig en werd pas 17de. Klamer telt in de eindrangschikking zes punten meer dan Duffy. En ze kwalificeert zich ook meteen rechtstreeks voor de Olympische Spelen in Rio.

Pas in de slotronde plaatste Jorgensen een versnelling om ongeslagen haar 2015 WTS seizoen te beëindigen met een nieuwe overwinning en de wereldtitel. Hewitt pakt het zilver in de WTS met haar vierde plaats aan de finish. Ze had daarmee zeven punten meer dan Sarah True.

Maaike Caelers knapt veel werk op in de achtervolging (foto: Adrie Berk)

Maaike Caelers had een moeilijke wedstrijd nadat ze achteraan verzeilde in het zwemonderdeel. Ze knapte nog veel werk op in de achtervolging maar kreeg weinig steun. Maaike werd in de slotronde nog gedubbeld door Jorgensen en eindigde als 61ste.