De ontgoochelde bronzen Jetze Plat (foto: Adrie Berk)

In het WK paratriatlon rekenden we vrijdag op de eerste medailles voor Nederland. Het werd twee keer brons in Chicago, maar zowel Jetze Plat als Saskia van den Ouden zullen er een dubbel gevoel aan over houden. Saskia zou met haar eindtijd 1u24’15 namelijk goud gepakt hebben in haar originele PT2 categorie. En Jetze Plat leek in het begin goed op weg naar een eerste wereldtitel voor Nederland na een bijzonder sterk zwemnummer. Met twee lekke banden zag hij het goud door zijn vingers glippen. Tijdens de 20 km handbiken kwam de Australische meervoudige wereldkampioen Bill Chaffey terug en op het loopparcours van 5 km verloor Jetze het zilver aan de Amerikaan Krige Schabort. De ontgoocheling was enorm groot aan de finish.

Geert Schipper 4de Chicago

Geert Schipper verloor 2’20 op Jetze in het zwemonderdeel maar zette in de handbike en in de race wheeler een zeer solide wedstrijd neer. Hij werd knap vierde door in de slotfase nog voorbij topper Phil Hogg en Giovanni Achenza te gaan en was bijzonder blij aan de finish.

Jetze Plat podium Chicago

Jetze Plat was ontroostbaar: “De foto van de podiumceremonie zegt meer dan genoeg…” laat Superman Jetze weten. “De wedstrijd die ik eigenlijk niet kon verliezen, toch verloren. Door 2 (!!) lekke banden met fietsen spatte mijn droom even uiteen. Na het zwemmen en 1 ronde fietsen een voorsprong van 3 minuten. Na een halve ronde op een lekke band gereden te hebben en een wiel gewisseld bij de materiaalpost kwam ik tweede te liggen, kort op de nummer 1. Ik haalde hem redelijk snel in en kon een kleine voorsprong op bouwen. Totdat ik voor de tweede lek reed. Ik bleef alles geven maar ik moest nog 6 kilometer op de lekke band door en kwam uiteindelijk op grote achterstand op nummer 1 de tweede wisselzone in. Compleet kapot haalde ik alles er nog uit wat erin zat met de racerolstoel, maar ik werd derde. Even een plek proberen te geven dit… Morgen terug richting Nederland. Dank voor al jullie support, daar heeft het niet aan gelegen. Oh ja, en ik had allemaal nieuwe banden erop en had alles zo goed al voorbereid, maar helaas gaf dit vandaag nul garantie,” aldus een ontgoochelde Plat.

Voor Saskia van den Ouden moet het een zware beproeving geweest zijn. Eerder deze week kreeg ze na een tweede classificatieronde te horen dat ze in PT3 werd ingedeeld, de niet-paralympische categorie. In Chicago kwam ze voor het eerst in deze reeks uit en de medaille zal alleszins een serieuze mentale opsteker zijn, al valt het natuurlijk zwaar om tegen concurrentes te racen die in het voordeel zijn tegenover Saskia’s fysieke beperking. Ze liet zich niet uit het lood slaan en vocht een verbeten strijd uit met de Australische Kerryn Harvey voor het zilver. Dat gebeurde op ruime achterstand van de Australische wereldkampioene Sally Pilbeam. Uiteindelijk was Harvey net iets te snel. Een handvol seconden later pakte Saskia brons.

Sjaak Van den Berg Chicago finish

Sjaak net in top-10

Sjaak Van den Berg mocht als eerste Nederlander het water in, in de PT4 categorie. Sjaak beperkte de schade in het zwemmen en rukte dan op naar een zevende plaats op de fiets. In het lopen had hij lang uitzicht op een negende plaats maar in de slotronde moest hij nog de Brit George Peasgood en de Rus Yalchik voor zich dulden. Sjaak kwam uiteindelijk slechts 3 seconden te kort voor een top-10 plaats maar mocht toch nog vieren achteraf toen één van de atleten voor hem gediskwalificeerd werd en Sjaak dus officieel toch tiende werd na een goeie wedstrijd!

Joleen Hakker Chicago run

4de plaats voor Joleen

Joleen Hakker nestelde zich op een vijfde plaats in PT5. Samen met guide Ilona Eversdijk zette ze nog een stevige loopproef neer waardoor ze nog voorbij de Britse Melissa Reid ging en de oprukkende Amerikaanse Patricia Walsh (ook B1 zoals Joleen) nog wist af te houden. In 1u12’31 pakte ze een knappe vierde plaats. De Australische Katie Kellie pakte het goud in 1u08’51. “Ik heb gevochten voor wat ik waard was en ben dan ook blij met mijn 4de plaats,” vertelde Joleen. “Het is een goed uitgangspunt en het levert belangrijke punten op voor Rio.”