Wat een prestatie van de Noorse Kristian Blummenfelt: de atleet pakte zojuist niet alleen de zege tijdens de World Triathlon Championship Finale in Edmonton, maar ook de overall 2021 WTCS-winst, daarmee is hij dus de nieuwe Wereldkampioen. Na een zinderende eindsprint stelde Blummenfelt deze titel veilig net voor de neus van de Belgische Marten van Riel en de Franse Leo Bergere, die respectievelijk tweede en derde werden.

Terwijl er aanvankelijk vooral een strijd tussen Alex Yee en Kristian Blummenfelt voor de wereldtitel leek los te barsten, werd het uiteindelijk dus meer een battle tussen Blummenfelt en Marten van Riel voor de 2021 WTCS titel. Yee miste namelijk al na het zwemmen de aansluiting.  Ondanks een indrukwekkend loopnummer kwam de voormalig WTCS klassementsleider niet verder dan een elfde plek.

Drie mannen ontsnappen

Na 750 meter zwemmen werd al duidelijk dat er een flink tempo gezet werd in het water. Zo kwam het veld op een lang lint te liggen en wisten drie atleten een klein gaatje te slaan. Dat waren de Belgische Marten van Riel, de Hongaarse Mark Devay en de Franse Vincent Luis. Met een gaatje van zo’n vijf seconden pakte het drietal als eerste hun fiets uit de rekken. Luis reed direct naar de kop terwijl Devay en Van Riel in zijn wiel volgden. Om de groep voor te blijven zou er echter ook door de andere twee mannen gewerkt moeten worden. Dat gebeurde na enkele minuten dan ook. Terwijl de eerste drie mannen netjes kop over kop reden, had de groep daarachter meer moeite om met zoveel atleten samen te werken. Overigens ontbrak één belangrijke naam in dit groepje, die van Alex Yee. De Engelsman miste de aansluiting en kwam in het derde groepje terecht.

Tekst gaat verder onder afbeelding

De kopgroep tijdens het fietsen. (Photo: 3athlon.nl)

Kopgroep vergroot voorsprong

Na de eerste van acht fietsronden genoot het kleine kopgroepje een voorsprong van 26 seconden op de achtervolgende groep. In de tweede ronde liep deze voorsprong met nog een handjevol seconden op, tot grote frustratie van Kristian Blummenfelt, die in de tweede groep veel kopwerk deed, maar niemand gemotiveerd kreeg om te helpen.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Blummenfelt gefrustreerd alleen op kop in de tweede groep. (Foto: 3athlon.nl)

Tóch nog een loopwedstrijd

De groep van Blummenfelt maakte aardig wat tijd goed in de laatste kilometers van het fietsen, maar alsnog wisselden Luis, Devay en Van Riel met een kleine tien seconden voorsprong als eerste naar het lopen. Met deze relatief kleine voorsprong kon er uiteraard nog van alles gebeuren tijdens het lopen, in tegenstelling tot de vrouwenrace eerder vandaag.

Het was vooral de vraag of Blummenfelt nog fris genoeg was om na zijn inspanning op de fiets hard te lopen. Yee wisselde op een ruime minuut achterstand naar het lopen en leek daarmee dus geen dreiging te vormen voor Blummenfelt.

Het duurde niet lang voordat de eerste mannen waren ingehaald door de grote groep. Blummenfelt kwam in de eerste kilometer van het lopen rond een zesde plaats te lopen terwijl de Japanse Takumi Hojo – die na het zwemmen nog een penalty uitzat – opvallend genoeg aan de leiding ging. Na vijf kilometer liepen zeven man samen op kop: de Zwitserse Adrien Briffod, Van Riel, Hojo, Blummenfelt, de Amerikaanse Seth Rider, de Nieuw-Zeelandse Tayler Reid, de Franse Leo Bergere, de Spaanse Antonio Serrat Seoane én Luis. Laatstgenoemde had duidelijk meer moeite om het tempo bij te benen, maar kwam toch steeds weer terug.

Terwijl een aantal atleten het groepje moesten laten gaan, bleven met name Blummenfelt, Van Riel en Bergere tot in de laatste kilometer sterk op kop kopen. Met een paar honderd meter te gaan zette Blummenfelt alles op alles om los te komen van zijn achtervolgers en dat lukte op het nippertje. Na 1:44:14 uur stopte hij de klok als winnaar van zowel de WTC finale in Edmonton als het overall klassement.