De Nederlandse equipe – overigens in een nagenoeg volledig andere opstelling dan gebruikelijk – is zojuist twaalfde geworden tijdens het EK Mixed Team Relay. Rani Skrabanja, Marco van der Stel, Silke de Wolde en Donald Hillebregt waagden zich in estafettevorm aan de 250 meter zwemmen, 6 kilometer fietsen en 2.25 kilometer hardlopen en dat resulteerde dus in een plaats buiten de top tien. Daarmee eindigen alle Nederlanders het EK zonder medaille. De Mixed Team Relay werd gewonnen door Groot-Brittannië. Duitsland werd tweede (+0:18) en Rusland derde (+0:50).

Namens Nederland beet Rani Skrabanja het spits af en dat deed ze zeer verdienstelijk. Tijdens het zwemmen zat ze er perfect bij en kwam ze als vijfde uit het water, waardoor ze op de fiets in de grote kopgroep terecht kwam. Tijdens het lopen waren er overigens wel wat landen die sneller liepen en uiteindelijk was het Skrabanja die als achtste terugkeerde om Marco van der Stel met dertig seconden achterstand weg te tikken. Skrabanja had 18:20 minuut nodig voor haar onderdeel.

Van der Stel verloor tijdens het zwemmen wel een positie, maar maakte daarentegen wel vier seconden goed. Ondertussen waren de Britten, Duitsers en Engelsen allang gevlogen en gingen deze drie landen aan de leiding. Van der Stel kwam samen met Oostenrijk en Polen van de fiets en behield – met een achterstand van 36 seconden – wat dat betreft nog goed zicht op aansluiting. Die achterstand bleef tijdens het lopen gelijk, terwijl Van der Stel wel twee posities won en als achtste Silke de Wolde wegtikte. Van der Stel deed 16:26 minuut over zijn onderdeel.

Tijdens het derde zwemonderdeel veranderde er veel qua positionering en in het geval van De Wolde kwam haar dat op tijdverlies en een aantal verloren posities te staan: met bijna een minuut achterstand keerde ze op een tiende plaats terug richting haar fiets. De Wolde is een atlete die nog binnen de U23-categorie valt en van de drie de minste ervaring heeft op racen op het allerhoogste niveau, dus wat dat betreft paste dit ook binnen de verwachting. In dat opzicht was het des te knapper dat De Wolde midden in een achtervolgende groep terecht kwam en daar haar achterstand wist te beperken tot diezelfde minuut. Groot-Brittannië was inmiddels los en daarachter liep Duitsland op een solide tweede plaats. Rusland lag nog steeds derde. Na haar run kwam De Wolde als elfde terug om Hillebregt op 1:26 achterstand minuut weg te tikken. De Wolde had 18:53 minuut nodig voor haar onderdeel.

Tijdens het zwemmen maakte Hillebregt meteen weer wat seconden goed, alles op alles zettend om de aansluiting met de groep te behouden. Die tijd verloor hij echter weer op de fiets, evenals de belangrijke aansluiting die hoop kon geven op een uiteindelijk goede klassering. Ook met het lopen kon Hillebregt niks meer goedmaken. Hij had uiteindelijk 17:44 minuut nodig voor zijn onderdeel en kwam als twaalfde over de streep.

Junioren naar 7e plaats

Barbara de Koning, Mitch Kolkman, Robin Dreyling en Niels van Lanen kwamen namens Nederland in actie voor de junioren. Helaas konden zij het de Duitsers, Fransen en Spanjaarden niet lastig genoeg maken en zeker niet van het podium houden. Ook bleven Groot-Brittannië, Hongarije en Zwitserland nog voor de Nederlanders, waardoor ze op een zevende plaats eindigden.

Dankzij de tijden van De Koning (19:07 minuut), Kolkman (17:05 minuut), Dreyling (20:13 minuut) en Van Lanen (17:25 minuut) kwamen de Nederlanders uit op een finishtijd van 1:13:52 uur. Duitsland zat daar bijna twee minuten voor en daarmee won het land redelijk riant. Met een eindtijd van 1:11:55 uur bleef Duitsland 37 seconden voor Frankrijk en een kleine minuut voor Spanje.