Al na het zwemmen nam hij de leiding op zich, op de fiets liet hij die even los, maar met het lopen zette hij alles recht: Menno Koolhaas pakte zojuist een ruime overwinning tijdens The Cave Triathlon in België. Deze triathlon over een afstand van één kilometer zwemmen, 100 kilometer fietsen en tien kilometer lopen, volbracht Koolhaas dankzij een finishtijd van 3:13:07 uur als snelste man. Edwin Dasselaar pakte een zesde plaats (+9:26) en Joost Somsen (+13:26) finishte op een tiende plek.

Bij de dames nog meer Nederlandse succes, want maar liefst drie Nederlandse atleten finishten binnen de top tien. Maaike Telkamp gooide met haar vierde plek (+5:57) de hoogste ogen. Jeannette Smelt-Bergmans pakte een zevende plek (+7:07) en Nelleke Baldé kam als negende (+12:46) over de streep. De wedstrijd werd gewonnen door de Belgische Alexandra Tondeur (3:45:32).

Mannenrace

Met een zwemtijd van 13:03 minuut was het Koolhaas die als eerste zijn fiets wist te bereiken. De Belgische Adam Lambrechts volgde hem op zijn hielen. De twee mannen sloegen in het water een aanzienlijk gat op de achtervolging, want de derde man klom ruim anderhalve minuut later aan wal.

Op de fiets liet Lambrechts zich van voren zien en al snel nam hij dan ook de kop over van Koolhaas om vervolgens hard weg te rijden. Hij sloeg dan wel een gat van bijna vier minuten op Koolhaas, toch liep Koolhaas dankzij een sterke tien kilometer – hij liep 35:40 minuut – richting de winst. Ondanks dat Lambrechts bijna zes minuten langer nodig had voor dit afsluitende onderdeel, legde hij beslag op het zilver (+2:30). Lukas Bosmans maakte het podium compleet (+5:23). Dasselaar passeerde de streep als zesde en Somsen volgde op een tiende plaats.

Koolhaas over zijn race:

(tekst gaat verder onder video)

Vrouwenrace

Na het zwemmen moest Tondeur nog twee dames voor zich dulden, namelijk de Belgische Katrien Verstuyft en de eveneens Belgische Jolien Lewyllie. Door ruim drie minuten harder te fietsen dan Verstuyft en zelfs bijna zeven minuten sneller dan Lewyllie, baande Tondeur zich snel een weg richting de kop. Dankzij een looptijd van 45:11 minuut stond Tondeur deze positie ook niet meer af en zo wist ze met tweeënhalve minuut voorsprong op de tweede dame de winst op te eisen. Verstuyft claimde het zilver en de Belgische Julie Sap pakte de derde plek.

Telkamp keek na het zwemonderdeel op tegen een achterstand van 42 seconden tot de eerste dame. Met een fietstijd van 2:47:25 bleef de atlete voorin de wedstrijd mee racen tijdens dit tweede onderdeel. Telkamp wist uiteindelijk nog een tien kilometer van 45:42 minuut te klokken en kwam met een eindtijd van 3:51:29 uur als vierde dame over de finish.