Slecht weer zorgde voor een latere start en uiteindelijk zelfs ook een ingekort fietsonderdeel – in plaats van 90 kilometer werd er uiteindelijk iets meer dan 43 kilometer gefietst – maar dat weerhield Holly Lawrence en Jason West er niet van toe te slaan tijdens Ironman 70.3 Des Moines.

Voor Lawrence was dat ongetwijfeld een mooie opsteker na haar teleurstellende race in St. George. De Britse ging meteen goed van start door het zwemonderdeel te leiden: als eerste kwam ze uit het water, met dames als Ali Brauer, Rachel Olson, Grace Alexander en Jeanni Metzler in haar kielzog. Emma Pallant – één van de favorieten – volgde op 1:42 minuut.

Op de fiets werd de voorsprong van Lawrence alleen maar groter en die liep op tot ruim tweeënhalve minuut op haar eerste achtervolgsters. Tijdens de run werd het nog wel even spannend toen Pallant snel dichterbij kwam en na 14 kilometer was genaderd tot een minuutje, maar vanaf dat punt wist Lawrence te consolideren en kwam haar overwinning niet meer in gevaar. Uiteindelijk finishte ze de race in 2:53:46 uur. Pallant verloor in de laatste kilometers nog wat tijd, zette wel de snelste looptijd (1:16:55) neer en finishte uiteindelijk in 2:55:26 uur. Jackie Hering werd derde in 2:57:08 uur.

Bij de mannen was het Eric Lagerstrom die het snelste zwom, maar mannen als Jason West, Brock Hoel, Brennan Smith, Mauricio en Mendez Cruz zaten direct in zijn voeten en ook Collin Chartier, Martin Ulloa en Scott Haberle zaten dichtbij.

Een groot gedeelte van deze groep bleef op de fiets bij elkaar, terwijl Lagerstrom ook hier opnieuw als eerste terugkwam in de wisselzone. West lag op dat moment zestien seconden achter, maar had de juiste aansluiting om tijdens het lopen toe te slaan.

Dat gebeurde dan ook snel, want eigenlijk vrijwel meteen sloeg hij een gat op iedereen en dat gat werd nergens in gevaar gebracht. Uiteindelijk finishte hij na 2:38:21 minuut. Chartier werd tweede in 2:39:43 uur en Laundry derde in 2:41:31 uur.