Toegegeven: bovenstaande ‘kop’ is een beetje dubieus. Want schelden hoort toch helemaal niet binnen de sportwereld thuis? Volledig mee eens! Maar toch blijkt het zo te zijn dat als je scheldt tijdens het sporten, dit je helpt om langer door je pijngrens heen te kunnen gaan. Dit betogen onderzoekers van de Keele Universiteit en is eventueel uitvoerig te lezen in een artikel op bicycling.com. Wij hebben de essentie voor je samengevat.

Het effect van schelden op het langer door je pijngrens heen kunnen gaan, zou namelijk komen omdat scheldwoorden worden getriggerd door een bepaald primitiever gedeelte van je brein – namelijk ook het gedeelte waar je de ‘vecht of vlucht reactie’ mee triggert – dan het deel waar je je normale woordgebruik vandaan haalt. Met andere woorden: wanneer je scheldt, gaat je hartslag omhoog en begint je lichaam stresshormonen aan te maken. En dit is dan weer een natuurlijke vorm van pijnbestrijding.

Na een test met diverse vrijwilligers die hun handen in een bak met ijskoud water moesten doen, bleek dat de groep die tijdens deze proef begon te schelden, het langer vol kon houden dan de groep die zich moest beperken tot neutrale woorden. De ‘vloekers’ hielden het niet alleen veertig seconden langer vol, maar ervoeren ook daadwerkelijk minder pijn. Uit een vervolgonderzoek bleek daarnaast dat schelden sterker en krachtiger maakte: tijdens het fietsen werd bijvoorbeeld gemiddeld 25 meer watt getrapt door mensen die tijdens deze test mochten schelden.

Zit je er tijdens je volgende training dus doorheen? Scheld er eens op los en kijk of het helpt. Maar laten we dan afspreken dat we het wel binnensmonds doen!